2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Befalazott történelem

2009. május 27. 08:52 Kovács Olivér

Sokan gyűjtenek bélyeges téglákat szerte a világon, így Magyarországon is. Az ország első ilyen közgyűjteménye, a Tegularium a veszprémi várhegyen várja a látogatókat.


„A tégla végigkíséri a Kárpát-medence utolsó kétezer évének történetét, így a magyar „tégla” szó, valamint a múzeum neve a tegulából, vagyis a rómaiak által használt tetőfedő tégla elnevezéséből származik” – mondta el a műemlékem.hu-nak Lovassy Klára, a Magyar Építőipari Múzeum igazgatója. Ráadásul nem csak az egykori építőművészet emlékeit őrzik a téglák, hiszen száradás után még képlékeny az anyaguk, így hosszú időre szóló nyomot hagy, aki rájuk lép: a Tegulariumban látható olyan római kori darab is, amelyen egy macska sétálhatott végig úgy ezerhétszáz évvel ezelőtt.Persze téglából a bélyeges, azaz jelölt tégla az igazi: néha a készítő, máskor a megrendelő nevét, szimbólumát őrizte meg. Így három évszázadnyi Eszterházy-téglán kísérhetjük végig a bemutatótérben a hercegi-grófi család történetét, az eligazodást pedig családfa is segíti. Sokszor a település nevét őrzi meg a karc, a nyomat (vagy épp domborítás, a kivitelezés módjától függően): így a legtöbb látogató kedvence, a PORNO felirat Pornóapáti, a RUM pedig Rum községre utal. A felvidéki Felsőelefánton a huszadik század elején a téglakészítő mester a rögösebb utat, az ormányos sziluettjének megörökítését választotta – mérsékelt anatómiai hűséggel.„A bélyeges téglák a magyar ember nagyszerűségéről tanúskodnak”
– véli Lovassy Klára. „A nyomat, vagy dombormű csak addig látható, amíg a téglát a kőműves be nem falazza. Így mondhatnánk, hogy fölöslegesen készültek, pedig nem: lelke lesz tőle a háznak, amelybe beépítik őket.”

A Tegulariumban persze nem csak téglákat találunk. Áll makett a kőszegi téglagyárról, van téglakészítő prés, és a gyengébben látók számára berendezett sarokban végig lehet tapogatni a címeres másolatokat. „Az a csodálatos téglákban, hogy a négy őselem találkozik bennük. Ráadásul nagyon sokat mesélnek arról a korról, amikor készítették őket” - teszi hozzá a múzeumigazgató.A Tegularium gyűjteményében jelenleg több mint négyezer tégla található. A múzeum a veszprémi várban, a Dubniczay-ház udvarán hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

Képgaléria a múzeumról a műemlékem.hu cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár