2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták a legelső európai ember képmását

2009. május 5. 15:05 The Independent, The Daily Mail

A kutatók egy 2002-ben a Kárpátokban talált, 35 ezer éves koponyatöredékből sikeresen elkészítették az első európai Homo sapiens képmását, akinek nemét azonban egyelőre nem sikerült megállapítani.

Az első modern európai ember koponyatöredékeit 2002-ben a romániai Pestera cu Oasében, azaz a csontok barlangjában találták meg, majd 2003-ban újabb részleteket fedeztek fel belőle. A radiokarbonos vizsgálatok szerint a csontok 34-36 ezer évesek lehetnek: akkor Európát a több tízezer éve ott élő Neander-völgyi, és a frissen érkezett Homo sapiens lakta.

Bár a koponya sokban megfelelt a mai ember anatómiai jellegzetességeinek, több archaikus karaktervonás is található rajta, így jóval nagyobb zápfoga van, amely miatt egy ideig a Neander-völgyi és a Homo sapiens közös leszármazottjának tartották. Ezt a tézist azonban később megcáfolták, így Erik Trinkaus, a leleteket elsőként megvizsgáló kutató is amellett állt ki, hogy ez a modern ember első biztosan dokumentálható maradványa.

A férfi vagy női képmás jellegzetességei az első európai emberek afrikai rokonságára utalnak. A csontok alapján a bőrszín megállapítása persze lehetetlen volt, bár a kutatók szerint az az esetleges afrikai eredet miatt az mindenképp sötétebb lehetett a mainál. Az agyagmodell elkészítő Richard Neave törvényszéki orvosszakértő korábban több hasonló rekonstrukcióban is részt vett, egy dokumentumfilmhez Jézus valódi arcképét készítette el.

A rekonstrukciót a BBC2 hamarosan induló, The Incredible Human Journey című sorozata számára készítették el, amely az emberi eredet és az evolúció kérdéseit járja körül Afrikától a vándorlási útvonalakig, a világ benépesítéséig. A sorozatot vezető Bristoli Egyetem antropológusa, Alice Roberts szerint a fej nem tűnik kifejezetten európainak, sem afrikainak vagy ázsiainak, hanem azok keverékéből áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár