2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Állampolgárságot kaphatnak a megszállók törvénytelen gyermekei

2009. február 25. 11:01 The Daily Telegraph

Németország hivatalosan is állampolgárságot ajánlott annak a több tízezer, második világháború alatt született gyereknek, akik megszálló hadseregük katonáitól születtek Franciaországban, és később nagyon sok szenvedést éltek át származásuk miatt.


A lépéssel a "Boche-ok fattyai" szenvedését ismernék el, akiket sokszor egész életükben kiközösített a francia társadalom. A német belügyminisztérium szerint „ez egy szimbolikus lépés a múlt hibáinak jóvátételére, amivel a ma 60-es éveiben járó korosztályt szeretnék valamilyen szinten kárpótolni”. Elmondásuk szerint a francia és német külügyminisztérium régóta dolgozik a kérdés rendezésén. Ez azonban nem lesz automatikus, azaz minden esetben egyénileg bírálják majd el a kérelmeket, ám a tervek szerint mindet el is fogadhatják.

A történészek szerint 1941-45 között 200 ezren születtek Franciaországban a magányos, unatkozó nők, és a megszálló hadsereg tagjai közötti viszonyokból. A náci faji törvények miatt, amelyek a franciákkal kötött házasságot az árja norvég vagy holland nőkkel ellentétben nem tette lehetővé, ezeket a kapcsolatokat mindig titokban folytatták, és azok a legtöbb esetben hirtelen értek véget.

A háború után aztán ezek a nők, és gyerekeik a poklok poklát járták meg: a németellenes hullámban a kollaboránsok fejét leborotválták, és sokszor nyilvánosan alázták meg őket, illetve voltak, akiket börtönbe is zártak. A gyerekek sorsa még kegyetlenebb volt: úgy kellett felnőniük, hogy minden lehetséges szinten egyfolytában származásukért hibáztatták őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár