2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra láthatók a bagdadi kőoroszlánok

2009. február 23. 21:46 BBC News, MTI

Hat év elteltével újra megnyílt Bagdadban az iraki nemzeti múzeum. A hétfői hivatalos megnyitón Núri al-Máliki miniszterelnök is részt vett.

Az intézményt hat éve, az amerikai csapatok bevonulásakor teljesen kifosztották, felbecsülhetetlen értékű antikvitások és kincsek tűntek el a bevonulást követő káoszban. "Ez egy sötét időszak volt, Irak már túljutott ezen" - mondta az épületben tartott ceremónián a kormányfő. "A civilizáció e pontjának kijutott a rombolásból" - fűzte hozzá. A hivatalos ünnepségre egy nappal az előtt került sor, hogy az intézményt a látogatók számára is megnyitnák. Hivatalos körök szerint a múzeum megnyitásával a vérzivataros évek után Bagdad újabb mérföldkőhöz érkezett a stabilitáshoz való lassú visszatérés útján.

Az iraki turisztikai és archeológiai ügyekért felelős hivatal médiaigazgatója elmondta: a múzeumban külön termet szenteltek azoknak a műkincseknek, amelyeket elhurcoltak, de később visszajuttattak vagy megtaláltak. A szakember a civilizáció ellenségének nevezte a fosztogatókat. "Véget vetettünk az erőszak és a közöny hullámának, és megkezdtük az újjáépítés folyamatát" - mondta beszédében Núri al-Máliki miniszterelnök.

A múzeumot - amely egykor a világ legnagyobb kőkorszaki, bibliai kori és iszlám fénykorából származó darabok gyűjteményét tudhatta magáénak - szinte teljesen kifosztották a Szaddám Huszein vezette rezsim bukása után. Akkoriban az amerikai csapatokat kemény bírálatok érték, amiért nem védték meg az intézmény gyűjteményeit, ám később az is kiderült, hogy nagyon sok tudósítás túlozta el a fosztogatások valós mértékét.

Az UNESCO szerint mindmáig mintegy 7000 műtárgy - köztük 40-50 történelmi fontosságú darab - hiányzik a korábbi gyűjteményből. Más beszámolók szerint az amerikai invázió után 15 ezer műtárgy tűnt el, és csak 6 ezer került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár