2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezer koponya között keresik Nápoly királyát

2009. február 23. 14:45 MTI

A calabriai Pizzo Calabróban elhatározták, hogy megkeresik Joachim Murat nápolyi királyi maradványait és méltó módon temetik el azokat.

Joachim Murat 1767-ben született Labastide-Fortuniére francia városkában. A vendéglős szülők gyermeke csak rövid ideig folytatta elődei mesterségét és katonai pályára lépett. Karrierje meredeken ívelt felfelé, hamarosan Napóleon szárnysegédje lett, számos csatában harcolt az oldalán, ezért a császár 1808-ban kinevezte Nápoly királyának.

A magas rangot azonban nem sokáig élvezhette, az 1815-ben visszatért Bourbonok elől Franciaországba kellett menekülnie. De nem adta fel, hajón indult a város visszahódításáért. Egy vihar azonban eltérítette a hajót útjáról, Pizzo Calabróban partra kellett szállnia és itt már a Bourbon-csendőrség fogadta. 1815. október 13-án a 48 éves királyt agyonlőtték a helyi kastély udvarán. Az utókorra fennmaradt írás szerint holttestét egy silány fenyőkoporsóba tették és egy nagy tömegsírba vetették. A sír fölé emelték később a Szent György templomot.

A bonapartisták kései utódai most szeretnék őt onnan kiemelni: tervük sikerét két dolog garantálhatja. A fentebb említett írás ugyanis arra utal, hogy a koporsó fekete selyemmel volt kibélelve, ami láthatóvá vált, mert a rosszul záródó koporsó a sírba vetéskor kinyílt.

Murat megkeresésére már 1976-ban történtek kísérletek és egy akkor készült fotón egy törött koporsó látható, amelyből mintha sötét anyagfoszlány lógna ki. Ha a maradványok mégis benne maradtak, akkor a király könnyen azonosítható DNS-e alapján, amit össze tudnak hasonlítani Franciaországban már felkutatott utódaiéval. Ha viszont kiesett, akkor mintegy ezer koponya közül kell kiválasztani az övét. A tervek szerint Murat-nak mauzóleumot építenek Pizzóban, és mellé temetik feleségét, Caroline-t, aki Napóleon húga volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár