2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Centenáriumi ünnepségsorozat idézi Radnóti örökségét

2009. február 22. 13:27 MTI

Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévhez országszerte számos intézmény csatlakozott.

A költő személyiségét és életművét kívánja megidézni a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) április 21-én nyíló, Az égre írj, ha minden összetört című kiállítása. A tárlatot úgy igyekeztek kialakítani, hogy az érettségizők, a tudományos kutatók és az egyszerű érdeklődők figyelmét egyaránt felkeltse.
Varga Katalin, a kiállítás kurátora kiemelte: arra törekedtek, hogy a szöveges információk ne nyomják el a látványt, és a kihelyezett érintőképernyők, a hallgatható szekciók segítenek majd értelmezni a látottakat.

A december 31-ig megtekinthető kiállításhoz változatos múzeumpedagógiai programok kapcsolódnak, így a PIM rendhagyó tárlatvezetéseket tart az érettségizőknek; a fiatalabbak jelentkezhetnek a Radnóti életére épülő drámajátékokra, a kiállításhoz a felnőtteknek és a gyerekeknek szóló feladatlap is készül. A költő születésnapját, május 5-ét "virrasztással" ünnepli a múzeum: a verses irodalmi est keretében beszélgetésekkel, tárlatvezetésekkel, felolvasásokkal és képírással várják a látogatókat. Május 27-én Az én Radnótim címmel színművészek olvassák fel a költő verseit a látogatók és a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak aktív közreműködésével.

A PIM hagyományos nyári fesztiválja ezúttal Radnóti és Federico García Lorca műveire épül: az esten spanyol színészekkel és táncosokkal is találkozhat a közönség. A költő szegedi és fővárosi életének helyszíneit járják be a Radnóti Körút sétái, de a PIM számos kerekasztal-beszélgetéssel is várja a Radnóti életműve iránt érdeklődőket. E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója szerint igazi irodalmi csemegének ígérkezik majd egy Radnóti közreműködésével készült monodráma előadása a múzeumban. A Schöpflin Gyulával, Hont Ferenccel és Görög Ilonával közösen alkotott művet, melyhez Radnóti az Előhang egy monodrámához című költeményét írta, maga a költő sem hallhatta soha egyben.

Az ünnepségsorozathoz számos programmal kapcsolódik Szeged városa, de a Magyar Tudományos Akadémia is külön tárlattal és egy Radnótinak szentelt honlappal készül. A budapesti Radnóti Színház az emlékévhez egy tízrészes előadás-sorozattal csatlakozik, amely a költő születésnapján gálaműsorral zárul. A Radnóti Miklós Gyakorlóiskola centenáriumi rendezvényeiről szólva Tomcsányi Péter, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy azokba az egykori radnótis írókat, előadóművészeket, tudósokat is bevonják, így május 7-én tanárok, diákok és művészek együtt olvassák fel a költő összes művét. A Radnóti nevét éppen ötven éve viselő iskola számos más rendezvényt is tart az emlékév kapcsán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár