2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejtették a Neander-völgyi genetikai állományát

2009. február 12. 11:18 MTI

Több százezer évig élt egymás mellett a mai ember és a Neander-völgyi, amely csupán harmincezer éve tűnt el a Föld színéről. Valószínűleg nem nagyon tűrték el egymást, hiszen az erőteljes testalkatú Homo neanderthalensis és a törékenyebb Homo sapiens táplálékkonkurensek voltak - derül ki egy új kutatásból.

Most megtudhatjuk, mi volt közös bennük, és miben különböztek, ugyanis Svante Pääbo, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója és csapata a Neander-völgyi ember teljes genetikai állományát megfejtette.

A Nature című brit szaklap szerint a szekvenált DNS egy 38 ezer éves, Horvátországban előkerült Neander-völgyi csontból származik. Megfejtése nehézkes volt, mivel az általában hárommilliárd betűből - nukleotidból - álló DNS az évezredek során apró, csupán mintegy 50 építőelemből álló darabkákra töredezett szét.

A genetikai kód megfejtése számos kérdésre választ adhat: Azért halt ki a Neander-völgyi, mert kevésbé volt furfangos elődeinknél? Vagy, mert kevesebb utódot tudott csak nemzeni? Vagy, mert méreténél fogva sokkal több kalóriára volt szüksége, így többet kellett vadásznia és gyűjtögetnie?

Az ínséges időkben valószínűleg ez volt mérvadó. Az antropológusok azonban egy gyakori pikáns kérdésre is hamarosan képesek lesznek válaszolni - hogy a két faj keveredett-e egymással? Néhány tudós úgy véli, hogy két keverék egyedet már azonosított az anatómiai tulajdonságok alapján. A többség azonban azt mondja, hogy nem volt szexuális intermezzo. Egyvalami azonban bizonyos: a két faj génjei csupán 0,5 százalékban térnek el egymástól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár