Hitler elfeledett szövetségesei

Elűzik a telet Budapestről

2009. február 12. 09:10 MTI

Rendhagyó farsangi felvonulás szemtanúi lehetnek pénteken a fővárosban az V. kerületi Váci utcába kilátogatók: busók igyekeznek végleg elűzni a telet.


A Budai Fonó Zeneház által szervezett program, a mohácsi busók budapesti látogatásának célja a fővárosi farsangi hangulat fokozása, a sokácok (Mohácson letelepedett katolikus horvátok) télűző szokásának bemutatása. A vidám felvonulás péntek délután a főváros V. kerületében a Váci utca déli részéről indul és a Ráday utcán keresztül halad végig.

A programok este a Fonó Budai Zeneházban folytatódnak, ahol megnyílik a busók szokásait bemutató, A maszk mögött című kiállítás. A Minorics Tünde etnográfus által készített fotók a mohácsi busók életképeit jelenítik meg a látogatók előtt. Minorics Tünde a kiállítást jellemezve így ír: az egykor a mohácsi sokácok által lakott városrészben zajló farsangi esemény a térben és kultúrájában is körülhatárolható világából mára a város "színpadára" került. Ezzel látszólag elveszítette a beavatottság élményét adó jelentését, és előtérbe lépett, hangsúlyos lett a mások számára való megmutatás.

A mohácsi farsangi busójárás történetének meghatározó eleme, attribútuma a fából faragott maszk, emögé, egy másik világba rejtőzve, maguk mögött hagyva a mindennapok világát, az ünnepelni akarás szándékával lépnek be és ki egy sajátos, a hétköznapoktól eltérő társadalmi-kulturális térszínbe.

A mohácsi busójárás a legismertebb alakoskodó népszokás, eredete a Mohácson letelepedő sokácokhoz kapcsolódik, és egészen a török időkig, a 18. század elejéig vezethető vissza. A kezdetben télűző rítus mára a város turisztikai látványossága lett, komolyságára jellemző, hogy általában 500-600-an öltöznek busónak, akik aztán kisebb csoportokba szerveződve járják maszkokban a sokác negyed házait, és különböző termékenységvarázsló, betegséget vagy gonoszt űző cselekvéseket végeznek. A sokácok feltehetőleg a mai Bosznia-Hercegovina területeiről húzódtak fel az egykori Dél-Magyarország elnéptelenedett vidékeire a török hódoltság idején. Bosznia egyes vidékein a kisebbségben élő katolikusokat ma is gyakran nevezik sokácoknak.

A budapesti busójárást pénteken kora este sokác tánctanítás színesíti a Zora Táncegyüttes közreműködésével, majd akik bírják, táncházban rophatják a mohácsi Orasje zenekar kísérete mellett.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!