2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Több tonna aranyat emelhetnek ki a La Manche csatornából

2009. február 2. 12:40 MTI

Négy tonnányi aranypénzt rejthet a Victory (Győzelem) nevű brit hadihajó roncsa, amely 1744 óta hever a La Manche-csatorna fenekén - állítják azok amerikai kincskeresők, akik tavaly májusban bukkantak a hajó maradványaira.


A 110 rézágyúval felszerelt, 53 méter hosszú vitorlás a legjobban felfegyverzett és legnagyobb hadihajó volt a 18. század első felében. A háromárbocos óriás volt a mintaelődje a napóleoni Franciaország ellen vívott 1805-ös trafalgari csatában győztes Nelson brit altengernagy azonos nevű, legendás zászlóshajójának.

A Victory 1744. október 4-én süllyedt el egy viharban, miután elszakadt flottája többi hajójától. Több mint 900 fős legénységéből senki sem élte túl a katasztrófát, amelynek körülményei azóta sem tisztázódtak. A hajó Lisszabonból tartott London felé, rakterében vélhetően 100 ezer, aranyból vert portugál pénzérmével. Korabeli feltételezések szerint sziklának csapódott Alderney sziget közelében.

Az Odyssey Marine Exploration kincskereső expedíciója bő 80 kilométerrel odébb találta meg a roncsot. Az amerikai cég szakemberi még tavaly májusban bukkantak a 100 méter mély hullámsírban fekvő roncsokra. Az aranyrakományt még keresik az Odyssey Explorer hajóról irányított mélytengeri robotokkal, de felhoztak már több ágyút és egyéb tárgyakat, amelyek mind arra utalnak, hogy a titokzatos sorsú hadihajót fedezték fel. "Ez nagyon nagy eredmény, már csak a történelmi háttér miatt is" - mondta londoni sajtótájékoztatóján Greg Stemm, a vállalat társalapítója. "Ehhez fogható évszázados rejtélyre ritkán derül fény."

A roncsok pontos helyét Stemm nem közölte, hogy ne adjon támpontokat fosztogató kalandoroknak. Elmondta, hogy nemzetközi vizeken folyik a munka, és most bírói úton igyekeznek biztosítani a feltárás kizárólagos jogát és a kimentett értékek tulajdonjogát. Hozzátette, hogy együttműködésre törekednek a brit kormánnyal. Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó brit külügyminisztériumi források leszögezték, hogy amennyiben valóban brit hadihajóról van szó, akkor a lelet brit tulajdon és hozzájárulásuk nélkül semmilyen további lépést nem lehet tenni.

A floridai vállalkozás keveredett már jogi vitába feltárt kincsek miatt. 2007-ben bejelentették, hogy 17 tonnányi ezüst pénzérmét hoztak a felszínre a portugál partoknál. A nagyjából 115 milliárd forintot érő lelet a cég közlése szerint egy 1804-ben elsüllyedt spanyol hajó gyomrából került elő. A bejelentés után a spanyol kormány "21. századi kalózoknak" nevezte a kincskeresőket és beperelte a céget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár