2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a jakobita Titanicot

2008. július 3. 12:13

Egy gazdagon díszített 17. századi hajó maradványaira bukkantak a régészek a La Manche csatorna mélyén. Az ismeretlen roncs a szakértők szerint a kor Titanicjaként süllyedhetett hullámsírjába.

A tengeri régészek Dorset közelében bukkantak rá a 600 tonnás hajóra, amelyet a korban gazdagon díszítve indíthattak útjára. A 40 méter hosszú, tölgyfából készített hajó 1620-as elsüllyedésekor a kor legnagyobb hasonló tengeri hajója lehetett. Identitását még nem ismerik, de minden bizonnyal brit vagy éppen holland zászló alatt hajózhatott, illetve még azt sem tudják, hogy hadi- vagy teherszállító hajóra bukkantak.

A roncsot hét méter mélyen, a Poole öbölben folytatott munkálatok során találták meg. Eddig több ágyút, a szállítmány darabjait cserépdarabokat, és egy ezüst kanalat is a felszínre hoztak, illetve megtaláltak egy olyan faragott szobrot is, amelynek ékkövek lehettek a szemei helyén. David Parham, a Bournemouth Egyetem tengeri régészeti részlegének vezetője, és a kutatás irányítója szerint a hajó egy kivételes műremek lehetett, amely a hatalmat és gazdagságot volt hivatott szimbolizálni. Szerinte szinte bizonyos, hogy ez a kor Titanicja lehetett, bár nem valószínű, hogy személyszállításra használták volna.

Annak elsüllyedéséről azonban nem maradt fenn semmilyen visszaemlékezés sem, így a szakértőket elgondolkodtatta, hogy egy hasonló méretű hajó pusztulásának miért nem maradt nyoma. A kutatók ezért arra tippelnek, hogy a jakobita Titanic egy Portlandnél vívott tengeri ütközetben - ahol britek a spanyolokkal, franciákkal és hollandokkal vívtak egyszerre háborút - kaphatott találatot, majd süllyedt el a sekély vízben.

A roncson talált szobor röntgenvizsgálata azonban igencsak negatív képet fest a brit partoknál nyugvó leletek jövőjével kapcsolatban: abban ugyanis olyan férgeket (Lyrodus pedicellatus) találtak, amelyeket korábban csak a Mediterráneum vizeiből ismertek, így a globális felmelegedés hamarosan ezen régészeti kincsek számára is végzetes következményekkel járhat majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár