2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Nő lehetett Hasfelmetsző Jack?

2009. január 19. 10:38 The Daily Telegraph

Egy ausztrál kutató a híres sorozatgyilkos állítólagos levelein végzett részleges DNS-elemzés alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Hasfelmetsző talán nem Jack, hanem inkább Jill lehetett.


A leveleken végzett részleges DNS-analízis szerint az 1888-ban legalább öt nőt megölő és megcsonkító titokzatos sorozatgyilkos nő lehetett. Ian Findley, törvényszéki molekuláris biológus az ABC csatornának számolt be arról, hogy az általa kifejlesztett profilalkotó technikával akár egy 160 éves hajszálból, vagy akár egyetlen sejtből is igen pontos következtetéseket lehet levonni. Ez azért is komoly előrelépés, mert a hagyományos genetikai tesztekhez jelenleg közel 200 sejtre van szükség.

A kutató a vizsgálatokhoz Londonba utazott, hiszen a megoldatlan gyilkosságok bizonyítékait az ottani Nemzeti Levéltárban őrzik. Az 1961-ig a Scotland Yard irattárában porosodó levelek azért is lehettek az ügy legfontosabb bizonyítékai, mert azokat a valódi Hasfelmetsző írhatta alá. A levélhalmaz egy részéről már most is sejtik, hogy hamisítvány, ám egy-két levél hitelességéhez nem férhet kétség. Findley mintát vett a bélyegek aljából, a boríték hátoldalából, hiszen a ragasztó esetleg megőrizhette a feladó DNS-ét. A leghitelesebbnek tartott, ún. Openshaw levél mintáit elemezve arra jutott, hogy - bár az eredmények egyelőre részlegesek -, Hasfelmetsző nő lehetett.

A legfőbb vádlottak között eddig egy lengyel csizmadia és egy orosz szélhámos is szerepeltek. Mások szerint az igazi gyilkos bolondok házában halhatott meg. Az ügy egyetlen női gyanúsítottját, Mary Pearcey-t egyébként szeretője feleségének meggyilkolása miatt 1890-ben akasztották fel. A nőt azért hozták összefüggésbe a sorozatban elkövetett mészárlásokkal, mert bűnügye Hasfelmetszőének pontos mása volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár