2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt a legendás orosz hírszerző

2009. január 4. 13:16 MTI

95 éves korában elhunyt Szentpéterváron Anatolij Gurevics, a II. világháború ismert orosz hírszerzője - jelentette az Eho Moszkvi rádióállomás szombaton.


Gurevics a háború idején a Németországban - továbbá Svájcban és Franciaországban - a Rote Kapelle (Vörös zenekar) fedőnéven működő ellenálló szervezet helyettes vezetője volt. Németországban 1942 nyarától a Rote Kapelle több mint 120 tagját tartóztatták le, s közülük 45-öt kivégeztek.

Mai ismeretink szerint a szervezet tagjai a náci rezsimet ócsárló plakátokat ragasztottak ki, röplapokat küldtek szét részben postai úton, zsidókat bújtattak, dokumentálták a nácik bűntetteit, segítettek a hadifoglyoknak, veszélyes körülmények között egyebek mellett ételt, szappant, más hasonló létfontosságú cikkeket adva nekik, és lehetőség szerint tájékoztatták a hadifogságba kerültek hozzátartozóit rokonaik sorsáról. A Rote Kapelle kapcsolatban állt az orosz NKVD titkosszolgálattal is, és egyebek között ők is figyelmeztettek Hitler várható támadására a Szovjetunió ellen, amiről Gurevics saját honlapja szerint a Svájcban dolgozó magyar kémtől, Radó Sándortól értesült.

A hidegháború idején az akkori Nyugat-Németországban tovább ápolták a legendát, film is készült a szervezet tevékenységéről. Gurevics azok között volt, akiket 1942-ben letartóztattak, de túlélte a háborút. 1945-ben sikerült hazatérnie. Egy Sonderkommando vezetőjét vitte magával fogolyként, de hazájában 20 évi, a Gulagon eltöltendő fogságra ítélték. Sztálin halála után kiszabadult, de nem rehabilitálták, majd a hruscsovi enyhülés idején újra börtönbe került. Rehabilitálására csak 1991-ben került sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár