2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy-Britannia hamar elesett volna a III. világháborúban

2008. december 30. 18:32 MTI

Nagy-Britannia néhány nap alatt elesett volna egy nagyszabású szovjet támadás esetén, mivel hadserege olyan gyenge volt, hogy még a legfontosabb stratégiai létesítményeket sem tudta volna megvédeni - egyebek mellett ez derül ki a 30 évi titkosítás után most hozzáférhetővé tett korabeli brit bizalmas jelentésekből.

Az 1978-ban kelt titkosszolgálati értékelések szerint a gyengén felszerelt brit haderő "reménytelen helyzetbe" került volna egy megelőző totális szovjet támadás esetén - még akkor is, ha a III. világháborút a Szovjetunió hagyományos fegyverzettel indítja el -, és nem lett volna képes megvédeni a brit területen lévő NATO-létesítményeket.

A brit királyi légierő (RAF) harci gépeinek akkoriban két, de legjobb esetben is három napra elegendő rakétakészlete volt a szovjet támadók visszaverésére. Mindössze egyetlen olyan brit légitámaszpont volt, amelyet korszerű légvédelmi rakétaüteg védett, és a más, kulcsfontosságú védelmi pontokat őrző, régebbi típusú légvédelmi rendszerekhez is csak egyszeri újratöltésre elegendő rakétamuníció állt rendelkezésre. A szovjet légierő kétszeres túlerőben volt a RAF állományához képest, és a brit királyi haditengerészet aknaszedő flottája meg sem közelítette azt a méretet, amelyre az esetleg elaknásított brit kikötők megtisztításához lett volna szükség.

A korabeli angol titkosszolgálati értékelések szerint a szovjet hadsereg különleges egységei "legázolták volna" az életfontosságú katonai és politikai létesítményeket védő brit alakulatokat. A brit sajtóban idézett, a titkosítás alól most feloldott 30 évvel ezelőtti bizalmas jelentések egyike úgy fogalmaz: a brit földön állomásozó, vagy átvonuló NATO-erők súlyos korai veszteségei miatt "hamar nukleáris szintre eszkalálódhat" a konfliktus, jelentősen lerövidítve a politikai megoldáshoz rendelkezésre álló időt.

Totális atomtámadás esetén a brit hadsereg becslése szerint 200, egyenként három megatonnás töltet hullott volna katonai és polgári célpontokra Nagy-Britanniában. James Callaghan akkori brit munkáspárti kormányfő védelmi miniszterének, Fred Mulleynak egy magánbeszélgetés során azt mondta a jelentések láttán, hogy a helyzet "botrányos". Callaghan egy fennmaradt, kézzel odavetett széljegyzetében azt írta: "az ég irgalmazzon nekünk, ha kitör a háború..."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár