2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Dobogós lett Sztálin

2008. december 29. 12:42 BBC News

Joszif Sztálin, a néhai szovjet diktátor a harmadik legjelentősebb orosz történelmi személyiség az oroszok szemében. Erről az a felmérés tanúskodik, amelyet az állami irányítású Rosszija televíziós állomás végzett az elmúlt három hónapban. A nézők a csatorna által összeállított listán szereplő személyekre adhatták le szavazatukat interneten keresztül vagy SMS-üzenetben. A névsorban élő személyek nem szerepeltek.

A népszerűségi versenyt Alekszandr Nyevszkij nyerte meg 524 ezer szavazattal. A 13. században élt legendás herceg csapatai élén védte az idegen betolakodóktól az akkori orosz földeket.A második helyen 523 ezer vokssal Pjotr Sztolipin végzett. Sztolipin a múlt század első éveiben II. Miklós cár miniszterelnöke volt. Nevét azzal írta be a történelembe, hogy jelentős földreformot hajtott végre, és azzal is, hogy kíméletlenül leszámolt a birodalom rendszerének megdöntésére törekvő baloldali forradalmárokkal.

A tulajdonképpen nem is orosz, hanem grúz származású Sztálin nem sokkal maradt el a két első helyezettől: 519 ezren szavaztak rá. A harmincas évek úgynevezett tisztogatási korszakában milliókat küldött a halálba, diktatórikus, személyi kultuszos rezsimet alakított ki. Országlása idején kegyetlen munkatáborokat létesítettek, miközben a Szovjetunió több térségében aratott az éhhalál.

Sokan viszont azzal magyarázzák Sztálin még mindig élő kultuszát, hogy bűnei ellenére az elmaradott országból atomnagyhatalmat kreált. Az első 12 helyezett között van többek között Alekszandr Puskin költő, Fjodor Dosztojevszkij író, Vlagyimir Lenin, a Szovjetunió alapítója és Rettegett Iván cár is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár