2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Fotók mesélnek a Kádár-kor hajnaláról

2008. december 5. 10:07 MTI

Minden eddiginél hosszabb időszakot, összesen tizenegy évet ölel fel az MTI Kor-képek című fotóalbum-sorozatának most megjelent, ötödik darabja. A kötetet, amely az 1957 és 1967 közötti Magyarország életébe 256 archív felvételen keresztül nyújt betekintést, csütörtökön mutatták be Budapesten.


Vince Mátyás, a könyv főszerkesztője, a Magyar Távirati Iroda (MTI) Zrt. elnöke a bemutatón elmondta, hogy a Kádár-korszak első tizenegy évét feldolgozó album anyagának válogatásánál a bőség zavarával küszködtek. Megjegyezte azonban, hogy bár Féner Tamás fotóművész, a kötet szerkesztője az MTI Fotóarchívumában és más gyűjteményekben is több ezernyi felvételt böngészett át az albumhoz, azt lapozgatva sokaknak támadhat jogos hiányérzetük.

A korszakban ugyanis számos kép eltűnt az archívumból, a hatóságok által elvitt fotók közül vannak olyanok, amelyek létéről csak írásos dokumentumok maradtak fenn - hangsúlyozta Vince Mátyás, hozzátéve: a kádári diktatúra is megszabta a hivatásos fotósok munkájának kereteit. Így például - néhány protokollfotót leszámítva - e korszakból sincs MTI-s fotográfia a megszálló Vörös Hadsereg magyarországi jelenlétéről, az 1956 utáni sortüzekről vagy a karhatalomnak a forradalom leverését követő atrocitásairól - említett példákat. A kötet főszerkesztője kiemelte: az albumban mintegy 40 MTI-s fotográfus - köztük a korszak legnagyobbjai, például Lajos György, Pap Jenő, Keleti Éva, Bojár Sándor vagy Friedmann Endre - felvételei kaptak helyet.

Vince Mátyás a könyvbemutatón felolvasta Tamás Pálnak, az MTA Szociológiai Kutatóintézete igazgatójának ajánlóját is. A szociológus emlékeztetett arra, hogy a legtöbbeknek - ha nem is élték meg - egyértelmű képük van a korszakról: egy sokszor utólag kialakított, pártmunkások, publicisták, nem ritkán történészek által retusált kép. A Kádár-rendszerrel mint politikai eszközként használt félmítosszal szemben a Kor-képekhez hasonló válogatások működnek igazán - hangsúlyozta írásában Tamás Pál.

Mint azt Féner Tamás elmondta, az album összeállítása számára felért egy időutazással. "Minden alkalommal ütköztettem saját élményeimet, felvételeimet azokkal, amelyek megjelentek. (...) Így tudtam kontrollálni személyes emlékeimet például arról, hogyan működött a sajtóirányítás" - fogalmazott az album szerkesztője. Megjegyezte: az ipar, a mezőgazdaság, a kultúra vagy a politikai élet szférái a korszak felvételein áthatnak egymásba. "Érdekes megfigyelni, melyik témák csúsznak ki vagy tűnnek fel: a hatvanas évekre eltűnnek például a gazdaság eredményeit bemutató propagandafotók" - hangsúlyozta Féner Tamás.

Az MTI Fotóarchívumának felbecsülhetetlen értékű felvételeit felhasználva indított sorozat legújabb kötete három történelmi korszakra osztva mutatja be az 1957 januárjától 1967 végéig terjedő időszakot: az első, a megtorlás és represszió korszaka az 1960. március 31-i részleges amnesztiáig tart. Ezt követi a kialakuló stabilitás kora, amelynek végpontja az általános amnesztia 1963. március 2-i kihirdetése. A harmadik rész a "reformok kezdeteit" jelentő korszakot, az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmus előkészítésének éveit mutatja be.

A Kor-képek 1957-1967 című kötetben látható összesen 256 felvételből 240 található a Magyar Távirati Iroda archívumában, a többi a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Testnevelési és Sportmúzeum gyűjteményéből származik. Az albumban szereplő fotókhoz - amelyek egy része az interneten, a http://foto.mti.hu oldalon is megtekinthető - utólag, a publikálás szempontjait figyelembe véve készültek a képaláírások: a cél az volt, hogy tényszerűen, s lehetőleg röviden adjanak minél több információt a felvételek megértéséhez. A képaláírások, valamint Vince Mátyás főszerkesztő, Féner Tamás szerkesztő és Rainer M. János történész előszavai angolul és németül is olvashatók a kötet végén.

Az MTI 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé minősített fotóarchívuma, amely Európa legnagyobbjai közé tartozik, 13 millió eredeti negatívból és 5 millió mintaképből álló hatalmas vagyont őriz, köztük felbecsülhetetlen értékű, történelmi jelentőséggel bíró munkákat. A távirati iroda elkötelezett abban, hogy ezeket közkinccsé tegye, ennek szellemében indította el 2004-ben Kor-képek című fotóalbum-sorozatát is.

A sorozatban eddig az 1945-47-es éveket, az 1938 és 1945 közötti korszakot, az 1956-ot, valamint az 1948-1955-ös időszakot bemutató kötet jelent meg. A tervek szerint jövőre - a köztársaság kikiáltásának 20. évfordulójára - a rendszerváltás első évtizedét bemutató albumot jelentet meg a Kor-képek sorozatban a Magyar Távirati Iroda.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár