2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szkíta falut és temetőt tárnak fel Nagykállón

2008. november 23. 09:54 MTI

Egykor gazdag, de az évszázadok során kirabolt sírokat, valamint egy, már a 2. századtól egészen a honfoglalás koráig lakott falu maradványait tárják fel a régészek Nagykálló határában. Ma az egykori szabolcsi megyeszékhely, Nagykálló határáig lehet eljutni az M3-as autópályán. A kisváros ezt kihasználva kezdett egy ipari park építéséhez.

"Hivatalosan nem tudtuk, hogy régészeti emlékek húzódnak a föld alatt, ezért amikor egy földmunkagép megbolygatott egy 4-5. századból való sírt, újból fel kellett mérnünk a területet" - közölte az MTI-vel Pintye Gábor, a néhány hete kezdődött ásatások egyik vezetője, a megyei Jósa András Múzeum régésze. Az eddigi lelet alapján a római császárkorban, a birodalom bukása előtt volt a leggazdagabb a falu, mely először a hunok távozása során néptelenedett el.

"Egy régésznek még a kirabolt sírok is mutatnak kincseket" - mutatott rá az ásatás másik vezetője, Scholtz Róbert. Edények, cserepek például azért kerülnek elő a sírokból, mert a hiedelem szerint a túlvilágra indulót is el kellett látni enni-innivalóval. Pintye Gábor szerint a gazdagság bizonyítéka, hogy vasból készült kések, csatok, bronz fibulák kerülnek elő, s szinte valamennyi sírban találnak borostyánkőből készült gyöngyöket, az egykori viselet maradványait. Az pedig külön szerencse, hogy a gondos ásatás felszínre hozott egy arany hajkarikát, valamint egy szép ezüst tükröt is.

A régészeti feltárást sürgeti az idő. A rendelkezésre álló 10-15 emberrel az idén addig szeretnének dolgozni, amíg a föld át nem fagy. Addig is minél több sírt, illetve gabonatároló vermet szeretnének feltárni. "Most, amikor a munkagépek elhordták a felső földréteget, már a sárgahomokú talaj elszíneződéséből látható, hol kell újabb sírt keresni" - közölte Pintye Gábor. A várhatóan jövő tavasszal befejeződő ásatás további, kézzel fogható emlékeket ígér, hogy ezek alapján pontosabb legyen az ismeretünk a másfél évezreddel ezelőtt itt élt, a népvándorlás során eltűnt törzsekről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár