2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerültek a Kristályéjszaka romjai

2008. november 5. 08:02

Hetven évvel ezelőtt, 1938 novemberében Hitler rohamcsapatai brutális támadást intéztek a németországi zsidóság ellen: a Kristályéjszaka során a zsidó üzleteket szétrombolva vittek el minden mozdíthatót. Egy izraeli újságíró a pusztítás maradékait nemrég egy Berlin melletti szemétdombban fedezte fel.

A hét évtizeddel ezelőtti pusztítás során a keretlegények Németország egész területén tomboltak: több ezer zsidó üzletet semmisítettek meg, több száz zsinagógát gyújtottak fel és több tucatnyi zsidót megöltek, míg ezreket koncentrációs táborokba hurcoltak. Egy Berlin környéki szemétdomb azonban még most is őrzi az 1938. november 9-i éjszaka emlékét – állítja egy izraeli zsurnaliszta.

A Spiegel című német lapban Jaron Svoray számolt be a Berlintől északkeletre, egyórányi autóútra lévő felfedezésről. Az újságíró ott éppen Hermann Göring egykori rezidenciájának történetét kutatta, amikor egy helyi lakos felhívta a figyelmét a pogromok során elpusztított zsidó épületek odaszállított romjaira. A hulladékhegyek egy nagyjából négy futballpályányi területre terjednek ki. Egy régi térkép szerint a térséget 1900 óta szemétlerakónak használták, az utolsó szállítmányok pedig 1935 és 1940 között érkeztek oda.

Svoray egy gyors helyszíni szemle után több olyan tárgyat is talált, ami alátámasztotta a beszámolót, így egy Dávid-csillaggal díszített zöld üveget, amelyet a kor zsinagógáiban használtak. A kutató most a német kormányzathoz fordult, hogy rendeljék el a terület hivatalos vizsgálatát. A kutatásba a Háárec című izraeli napilap szerint saját megfigyelőivel az Izraeli Gettóharcosok Múzeuma is beszállna.

A kristályéjszaka (németül Kristallnacht) egy Franciaországban szolgáló német diplomata meggyilkolása miatt megtorlásként elrendelt, központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám volt Németországban 1938. november 9-10-én. A zavargások során több tucat zsidót megöltek, zsinagógák és zsidó üzletek százait rombolták le, gyújtották fel, de a rendőrség nem avatkozott az eseményekbe. Nevét a betört kirakatokból szertehulló szilánkokról kapta.

Svoray neve onnan is ismerős lehet, hogy az 1990-es években fél évig élt a német neonácik között, majd „Hitler árnyékában” címmel könyvet, és filmet készített „élményeiből”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár