Szerelmes uralkodók

Átadták Janus Pannonius csontjait

2008. október 16. 15:57 MTI

Újratemetéséhez a pécsi Régészeti Múzeumból a Pécsi Egyházmegyéhez kerültek Janus Pannonius földi maradványai: a költő csontjait Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetője adta át Wolf Gyulának, az egyházmegye közgyűjteményi igazgatójának.


Klikk a képre!

A volt pécsi püspök csontjait az antropológiai gyűjtemény más darabjaihoz hasonlóan eddig dobozokban őrizték, most azonban az erre a célra készült, ónozott rézlemezekkel borított, reneszánsz motívumokkal díszített fakoporsóba helyezték.

Nagy Erzsébet, a régészeti osztály vezetője elmondta: az átadás-átvétel jogi feltétele, hogy az igazgatóság határozatlan idejű szerződést kössön az egyházmegyével a csontok letétbe helyezéséről. Janus Pannonius földi maradványai ugyanis állami tulajdonú régészeti leletek, biztonságukért a jövőben az újratemetést végző püspökségnek kell felelősséget vállalnia.

A költőt október 21-én a pécsi székesegyház altemplomában, Dulánszky Nándor püspök mellett helyezik végső nyugalomra. Előző nap felravatalozzák a bazilikában, ahol bárki leróhatja tiszteletét előtte. A temetés kapcsán tudományos konferenciát, kiállításokat és mandulafa-ültetéseket szerveznek a baranyai megyeszékhelyen.

Janus Pannonius (1434-1472) csontjait 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor fedezték fel. A püspökség eddig is valószínűsítette, de a legújabb antropológiai vizsgálatok idén tavasszal kapott eredményei alapján biztosra veszi, hogy a költő csontjait találták meg. A jövő heti ceremónia a nyitórendezvénye a 2009-ben alapításának ezredik évfordulóját ünneplő egyházmegye millenniumi programjainak.

2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!