2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Erózió tünteti el az angol örökséget

2008. október 15. 13:08 The Daily Mail

Több száz kilométernyi tengerpart, egykori épületek, emlékművek, történelmi kertek, és az angol örökség szerves részét képező partszakaszok kerültek veszélybe az erózió, és a part menti áradások miatt - figyelmeztetett a szigetországban a National Trust örökségvédő alapítvány.


A hétfőn közzétett jelentés szerint közel 300 kilométernyi partszakasz és 2000 hektárnyi földterület kerülhet veszélybe az emelkedő tengerszint miatt. A tengerpartok védelmével is foglalkozó alapítvány ezért fellépést sürget: a természet ugyanis legalább 142 kulturális örökségi területet és 111 épületet tehet tönkre Anglia délnyugati részén.

Ilyen pusztuló örökség például egy 17. századi holland vízi kert Gloucestershire-ben, vagy éppen a Szent Mihály-hegy apátsága is. Az előbbi esetében az áradások sós vízzel tölthetik fel az édesvízi gazdálkodásra kialakított területeket, egyszer és mindenkorra tönkretéve a növényeket, és a sótartalom miatt lehetetlenné téve a további gazdálkodást is. Brownsea közelében a helyi lagúna is tengervíz alá kerülhet, elpusztítva több különleges madárfajta élőhelyét is.

A szakértők szerint ezért fontos lenne felkészülni: a sziklás tengerpartok kivételével ugyanis a folyamatosan emelkedő tengerszint és az erózió - egyes helyeken pedig a melegedő tengervíz is - egy évszázadok óta ismert természeti és kulturális környezetet pusztíthat el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár