2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lemásolták a hun üstöt

2008. október 6. 12:57 MTI

A magyarországi útépítésekhez kapcsolódó ásatások egyik legjelentősebb kincse a 2006-ban előkerült V. századi hun üst - a leletről Buda István szobrászművész készített két pontos másolatot. Az egyik kópia a Somogy Megyei Múzeum tulajdonába került, a másik a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. budapesti székházában látható.

Belényesy Károly, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészeti igazgatója szerint a KÖSZ és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. együttműködésében az idei ásatási szezonban eddig 700 ezer négyzetmétert tártak fel. Az ásatások 120 helyszínen folynak, s 3000-en vesznek részt a feltárásokban. Raczky Pál, az ELTE Régészeti Intézetének igazgatója emblematikusnak nevezte a hun üstöt, amely kultikus jelentőségű tárgy, s szakrális eseményekkor használták.

Honti Szilvia ásatásvezető régész elmondta, hogy a hun üst a 67-es számú úthoz kapcsolódó feltárások során került elő Rádpusztáról. A térségben 1999 és 2006 között folytak a feltárások, s a rézüst mintegy végszóra, a feltárás utolsó hónapjában került elő egy olyan lelőhelyen, amelyről tudták, hogy ott nagyon gazdag római és középkori leletanyag várható. A hun üst meglepetést jelentett, hiszen ez volt az egyetlen 5. századból származó tárgy ezen a területen.

"Ez is azt bizonyítja, hogy az üst különleges jelentőséggel bírt. Valahogy elrejtették, elásták felhasználás után, egy kicsit össze van roppanva, s van egy kis öntéshibája is, ennek ellenére eltemették. Maga az eltemetés is különleges esemény lehetett" - magyarázta a régész. Ismertetése szerint Magyarországon korábban négy hun üst volt ismert, amelyek mind véletlenül kerültek elő. Az ötödik az egyetlen, amelyet ásatások során tártak fel, így a régészek reményei szerint segítségével többet tudhatnak meg a hun üstökről. "Egy vászondarabba tekerték be, ennek maradványai megmaradtak az edény réseiben. A fém megőrzi a textíliát, amely a földben egyébként elpusztulna" - tette hozzá Honti Szilvia.

A 60 centiméter magas, 22 kilogramm súlyú, gazdagon díszített edény szinte teljesen ép állapotban került elő egy 1 méter mélységű gödör aljából. Az üstöt egy darabból öntötték, két fogóját 3-3 levélminta díszítette, amelyek egy kivételével épen maradtak, s levélminta díszíti az üst peremét is. A különleges kivitelezés alapján valószínűsíthető, hogy áldozati eseményeken használták.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. székházában a hun üst másolata mellett az őskortól a középkorig tartó időszakot felölelő leletegyüttes látható. Az újkőkorból és a rézkorból, az i.e. 5500-2800 periódusból származó leletek az M1 és M3 autópálya nyomvonalán kerültek elő. A leletek között szerepel egyebek közt egy fej nélküli női alakot mintázó agyagplasztika: a hegedűalakú test felső részén kis lyuk található, bizonyos szertartások alkalmával a fejet ebbe helyezték.

Kiállítottak római kori sírleleteket, amelyek Szőny belvárosának tereprendezési munkálatai során kerültek elő: így illatszertartó edénykét és színezett üvegpasztából készített karperecet, valamint egy korongolt korsót. Középkori kútban találták az M3-as autópálya nyomvonaláról, a Polgár - Piócás-dűlőről a 17-18. századból származó fémleleteket - a keskeny egyélű vaskardot, a három horgos vascsáklyát és a tompított végű vassarlót, amit szintén kiállítottak a hun üst mellett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár