2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra megnyílik a Kis-Trianon kastély

2008. október 1. 13:09 MTI

Egy évig tartó felújítás után október 2-án újra megnyitja kapuit a versailles-i Kis-Trianon palota.

Marie-Antoinette királyné, XVI. Lajos felesége kedvenc nyári lakját 250 szakember munkájával állították helyre. A kis palota, kertjei és a közelében lévő Francia Pavilon restaurálása 5,3 millió euróba (1,3 milliárd forint) került. A mecénás a Bréguet óragyártó cég volt.

Az épületegyüttest a közönség újra olyan állapotban láthatja, mint amilyen volt azon az 1789. október 5-i napon, amikor az ostromlók megérkeztek Versailles kapuihoz. A királyné a kertben sétálgatott és amikor eleredt az eső, az angolpark mesterséges parkjába menekült. Egy inas oda vitte neki a rossz hírt. A királyi pár másnap visszautazott Párizsba és soha többé nem tért vissza. "A történelmet ebben a pillanatban akartuk megállítani, mintha azt mondanánk a látogatónak: a királyné most nincs itt, használja ki az alkalmat" - mondja Pierre-André Lablaude, a munkákat irányító főépítész.

A neoklasszicista épületet XV. Lajos emeltette Madame de Pompadour részére, de lakott benne Madame Du Barry is, mégis inkább annak az életnek a szimbóluma lett, amelyet Marie-Antoinette élni akart, távol a versailles-i etikettől. Eddig csak az első emelet volt látogatható, a bejárható terület most megháromszorozódott. Visszakapta eredeti funkcióját a földszint, ahol az utóbbi időben az adminisztratív ügyeket intézték, valamint a második emelet, amelyet raktárrá változtattak.

Restaurálták a királyné termeit, amelyek visszakapták eredeti virág- és gyümölcsmotívumú dekorációjukat. A raktárakból előkerültek a régi bútorok és az ablakok is visszanyerték a 18. századi formájukat. Megújult a könyvtár, a fürdőszoba, a királyi lakosztály és régi pompájukban díszelegnek az udvarhölgyek szobái. A földszinten megtekinthető a konyha a maga korabeli tűzhelyével, az "ezüstök" szobája, ahol a királyné ezüst és arany étkészletei láthatók. A "gyümölcsös szoba" multimédia-terem lesz, ahol a mozgássérültek virtuális látogatást tehetnek a kastélyban. Az érdeklődő megtudhatja azt is, hogyan működtek a "repülő asztalok", a korabeli ételliftek, bár ezeket Versailles sohasem használta.

A második emelet régen a vendégeké volt, most azoknak a nőknek az emlékét idézi, akik benne laktak. Marie-Antoinette lányáét, Madame Royale-ét, unokahúgáét, Mária Lujzáét. Ezt az emeletet és a földszintet csak idegenvezetővel lehet megtekinteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár