Forró magyar őszök

Fantasztikus hajóroncsok a Temze mélyén

2008. szeptember 9. 11:37

A búvárok egy szinte teljesen érintetlen állapotban lévő hadihajót találtak a Temze londoni szakaszának régészeti felmérése során: a brit fővárosban a 350 évvel ezelőtt elsüllyedt HMS London kiemelése lehet a legnagyobb hasonló tengerészeti művelet a második világháború utáni roncsmentesítés óta.

A folyó mélye a mai napig közel 1100 hajó roncsát rejti - a londoni kikötőhatóságok ezért a helyi régészeti és örökségvédelmi szervezetekkel közösen fellépve döntöttek arról, hogy a folyó történeti értékét megőrizve rendezik ezen maradványok sorsát.

A HMS London roncsa

A négy hónapig tartó kutatást a BBC is figyelemmel követte és végigfilmezte; a víz alatt egy tucatnyi búvár dolgozott, akik a nulla látótávolságot speciális háromdimenziós felmérő készülékekkel hidalták át. A kutatást vezető Frank Pope tengeri régész szerint első alkalommal végeztek ilyen mértékű kutatást a Temzén, átvilágítva a sokszor 16 méter mély folyót.

A búvárok egy igazi hajótemető találtak, a maradványok közül a HMS London roncsa lehet a legrégibb: ezt II. Károly a svédektől kapta a restauráció idején. A 90 ágyús hadihajó 1665-ben véletlenül robbant fel, 300 embert megölve. A balesetet 24-en élték túl, a tragédiáról 1665. március 7-én Samuel Pepys is beszámolt naplójában. A hajó közelében az egykori kikötő, és folyópart maradványait is megtalálták, a jellegzetes Tudor-kori téglákkal.

A HMS Aisha

Előkerült még egy 70 méteres acél teherszállító hajó, amely Peruból szállított guanót Antwerpenbe: 1914-ben süllyedt el, amikor a ködben összeütközött a Sindoro gőzhajóval. A hajótemetőben nyugszik a második világháborúban felfegyverzett HMS Aisha jacht is, ahogy egy 19. században elsüllyedt teherhajó is.

A kutatók azonban nem találtak titokzatos aranyszállítmányokat, hiszen elmondásuk szerint a felrobbant hadihajó kivételével a többiről mind kimentették a legértékesebb javakat. A londoni kikötőhatóság szóvivője szerint a kutatás, és a roncsok feltárása a legnagyobb hasonló akció azóta, hogy a második világháború után tengeralattjáróktól és roncsoktól tisztították meg a folyómedret, csupán a mostani akcióban jóval korszerűbb technikai eszközök segítik őket.

A vizsgálat eredményei máris kézzelfoghatóak: a hatóságok ugyanis módosították a londoni hajózási útvonalakat, hogy azok minél messzebb kerüljenek a HMS London roncsától, amelyet a tervek szerint teljes egészében kiemelhetnek majd. Emellett érvelt Mark Dunkley, az English Heritage régésze, és Charles Trollope, nemzetközi szakértő is a The Times vasárnapi számában.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!