2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Divatba jött Marx tőkéje

2008. július 14. 16:46

Egyre több német gondolja, hogy a kapitalizmust még mindig Marx magyarázza meg érthetőbben, mint sok, a globalizáció és a szabad piac által megzavart modern teoretikus.

A kiadó, amely az NDK idejében a kommunista párt irányított, öt évvel ezelőttig néhány százat adott el évente Marx klasszikus művéből. Schütrumpf, mint azt a Süddeutsche Zeitung című német napilapnak elmondta, 2007-ben vette észre, hogy az előző évhez viszonyítva megduplázódott az eladott kötetek száma.

Marx a berlini Tussaud-panoptikumban

Ez év májusában háromszor annyit vásároltak meg belőle, mint 2007 első öt hónapjában, és az év felének elteltével már közelít A tőke a kétezres eladott példányszámhoz.

Az előző években a könyvet csaknem kizárólag márciusban és októberben vásárolták az egyetemi szemesztert kezdő diákok, most viszont egész évben keresik. Ez általános érdeklődés jele, nem kötődik az oktatáshoz. A Tőke mellett fogynak egyéb marxista írások is, például Friedrich Engels és Rosa Luxemburg könyvei is.

A kiadót nem annyira a jelenség ideológiai oldala foglalkoztatja. Kis kiadó lévén, amely nem engedhet meg magának nagy tévedéseket, inkább azt szeretné tudni, hogy tartós lesz-e, emelkedhet-e tovább az e művek iránti kereslet. Biztató jel a cég számára, hogy Chemnitzben - a volt Karl-Marx-Stadtban - néhány hete tömeg áll sorban: fel akarnak kapaszkodni a filozófus 11 méter magas mellszobra köré felépített állványzatra, hogy szembe nézhessenek vele.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár