2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A muszlimák születése

2007. december 2. 13:26

Elkülönítették az anyát a gyermekétől

A csecsemő nemét az édesanyát bátorító bába állapította meg, aki miután négyszer egymás után megfürdette, utoljára virágokkal teli illatos fürdővízben, nekilátott egy jókora tűzrakás előkészítéséhez a bölcső közelében, amit gondosan ápolt, hogy a gonosz szellemeket és dzsinneket távol tartsa Allah teremtményétől. Ezután szentelt itallal átitatott vászondarabot tömtek a parányi lény szájába, és 3 dolgot tettek mellé: cukrot, kenyeret és aranyat.

A cukor arra szolgált, hogy édes és mindig jó legyen, a kenyér hosszú és boldog életet adott számára, és végül az arany, azért került mellé, hogy mindig vele legyen a szerencse, és hogy sikeres legyen egész élete során. Ez egyfajta muszlim hagyomány, mely a csöppségek javát, és az életben való gyors előrehaladást biztosította.

`A gyermekágyas` asszony 40 napig tisztátalannak számított, így megtiltották neki, hogy kitegye lábát a házból, nehogy - ezen állapotában - kárt tegyen a hegyekben vagy az éltető forrásokban, melyek érezvén a nő közelségét kiszáradnának. Továbbá 21 napon át tilos volt haját megnedvesítenie vagy bármit megérintenie. Még a közelébe sem mehetett, hogy megpillantsa alvó gyermekét, és messzire kellett kerülnie minden olyan tárgyat, ami fából vagy agyagból készült.

Az anyát még gyermekétől is távol tartották, megakadályozva ezzel egy erősen kötődő kapcsolat kialakulásának lehetőségét kettejük között. Így vagy dajkára bízták a kis embert, vagy ha ez sem volt lehetséges vaj és méz keverékével táplálták. Az anyja pedig búzalisztből, birkahájból és szőlőízből készült levest fogyasztott. A 40 nap letelte után ő is visszatérhetett korábban szokásos életviteléhez.

A gyermek nevét a szülők választották meg. Ez kislányok esetében a próféta valamely nőrokonának vagy feleségének nevét jelentette. Gyakran szólítgatták őket a következőkben felsorolt módon: Ámina, Khadidzsa, Aisha, Fátma, Zajnab, Leila, Majada, Sultana. Majd ezen nevek kicsinyítőképzős alakjait is gyakorta használták. Ilyenek: az Ajsuna, Futajma nevek.

A későbbiek során divatba jött a virágnevek valamint a természeti jelenségek keresztnévként való használata. Mint például: a Nárcisz (Bahár), az Ibolya (Banajszadzs) és a Nap (Samsz), mint név. A lányok személynevéhez hozzátették `a valakinek a lánya (bint) kifejezést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár