2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Azonosították Nofertiti múmiáját

2003. június 10. 10:52

A múmia már 1898-ban felszínre került, de most azonosították az ókori Egyiptom legendás szépségű királynőjével, Nofertitivel. Szkeptikusok szerint azonban nem állítható biztosan, hogy Nofertitiről van szó. Valószínűleg további összehasonlító vizsgálatok szükségesek a megnyugtató végkövetkeztetésig.

Előkerült Nofertiti igazi teste?

Talán Nofertiti

A három múmiát 1898-ban Victor Loret francia régész találta meg II. Amenhotep sírjának oldalsó kamrájában. 1907-ben a kamra visszafalazása előtt fénykép is készült róluk. Az egyiptomi hatóságok most először engedtek alapos kutatást a sírkamrában.

A kutatást vezető Joann Fletcher, a York Egyetem régésze figyelt fel a fényképen jobb oldalon látható múmia és a berlini múzeumban található Nofertiti büszt közti hasonlóságokra. A legendás szépségű Nofertiti IV. Amenhotep (i.e. 1352 - 1336) felesége volt.A 12 évig elhúzódó multidiszciplináris kutatás keretében Fletcher végül a három múmia mellett talált - a 18. dinasztia királynői viselethez tartózó - núbiai stílusú paróka alapján azonosította Nofertiti holttestét.

Joann Fletcher

Nofertiti múmiájának beazonosításához felhasználták még leborotvált fejét és - a büsztön is pontosan megfigyelhető - fülcimpáját is, melyen két fülbevalónak volt helye.

A Canon digitális röntgen szerkezetével ékszereket azonosítottak a múmia szétzúzott mellkasában is. További tanúságként szolgált a királyi eredet mellett, hogy a múmia karja fáraói stílusban volt hajlítva, ujjai egy már régen ellopott királyi jogart markoltnak.

Mindez megerősíteni látszik azokat a hetvenes években folytatott vizsgálatokat is, melyek szerint Nofertiti fáraóként uralkodott férje, Ehnaton halála után.

A cambridgei egyetem egyiptológusa, Susan James, aki korábban már tanulmányozta a három múmiát, szkeptikus az eredmények láttán: "A 61072-es számú múmiáról tudni lehet, hogy egy fiatal nő a 18. dinasztiából, sőt, nagy valószínűséggel a királyi család tagja. Összehasonlító DNS vizsgálatok nélkül azonban nem állítható biztosan, hogy Nofertitiről van szó."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár