Hitler elfeledett szövetségesei

13 ikonikus történelmi fotó és akiknek köszönhetjük őket

2017. január 10. 14:03

A híres történelmi fotókat szinte mindenki ismeri, és minden bizonnyal ugyanilyen bátran ki lehet jelenteni, hogy a készítőiket pedig szinte senki. Vajon ki volt az, aki a Hotel Peking ablakából lefényképezte azt ismeretlen szatyros kínait, aki percekre feltartóztatta a kínai tankokat? Ki kapta le a neves pillanatot, amikor a Beatles tagjai párnákkal püfölik egymást? Ki készítette az egyik legismertebb fotót az ijedt, de gyönyörű szemű afgán lányról? Melyik fotós kapta le az egyik 1972-es vietnami napalmtámadás utáni pillanatot, mielőtt ment volna segíteni? Ki készítette Muhammad Ali legismertebb fotóját?

13 fotográfus, amint ikonikus történelmi fotóikkal pózolnak
A galériáért kattintson a képre

Steve McCurry ikonikus képe egy 17 esztendős afgán lányról (1984), akinek portréja 1985 júniusában a National Geographic címlapjára került

[galeria_kep_10475]

Harry Benson képe akkor készült, amikor Brian Epstein, a Beatles menedzsere elmondta a négy gombafejűnek, hogy Amerikában a lemezlisták élére kerültek (1964 eleje)
A képen látható jelenetet valójában négy fotós (köztük a fent látható Jeff Widener) is megörökítette, amint egy magányos diák percekig feltartóztatott egy sor tankot, amelyek a pekingi Tienanmen térre tartottak 1989 nyarán. Az elöl álló harckocsi sofőrje többször is megpróbálta kikerülni a magányos hőst, aki állandóan a tank elé lépett, s egyszer fel is mászott a járműre, hogy mondjon valamit a bent ülőknek, mire a közelben álló tüntetők odébb vonszolták a konok diákot. A világ sohasem tudta meg, ki volt az a szatyros fiatalember, aki az előző napok véres leszámolásai ellenére is képes volt saját életét kockáztatva kiállni a demokráciáért.
1972 júniusában egy napalmtámadás során súlyosan megégett kilencéves kislány ruháit letépve szalad a vietnami országúton. Kim Phuc rémületét Nick Ut, az AP fotósa örökítette meg.
A Maine állambeli Lewistonban 1965. május 25-én rendezett összecsapás Muhammad Ali és Sonny Liston második meccse volt, s alig néhány másodpercig tartott, mert a 23 éves Ali már az első menetben kiütötte 33 éves riválisát. (Neil Leifer fotója) A mérkőzés egyik érdekessége az volt, hogy ekkor bokszolt először Muhammad Ali néven a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, aki egy évvel korábban még Cassius Clayként hódította el Listontól a nehézsúly koronáját. Ekkor ellenfele a hetedik menetig jutott.
Thomas Mangelsen fotós dokumentumfilmesekkel érkezett 1988 júliusában egy, az alaszkai Anchorage közeli nemzeti parkba, ahol már minden kemping tele volt, kivéve egyet, amelynek közelében egy barnamedve ólálkodott, így értelemszerűen üres volt. A fényképész egy hetet töltött a közeli vízesés mellett, amikor végre sikerült lefotóznia a medvét egy lazac elkapása közben. Eleinte azt hitte, hogy ez a felvétel tönkrement, hat hét elteltével érte a kellemes meglepetés.

[galeria_kep_10480]

Bob Gruen és John Lennon

[galeria_kep_10482]

Lori Grinker fiatal bokszolókat fényképezett 1980-ban, így került kamerája elé a 14 éves Mike Tyson is, akiről már gyermekkorában azt rebesgették, hogy a következő generáció nehézsúlyú bajnoka lesz

[galeria_kep_10484]

Herman Leonard 1948 elején egy New York-i dzsezzenész kapott le a cigarettaszünetben
David Doubilet: Barracuda raj, Pápua Új Guinea, 1987
Lyle Owerko fényképe a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról
Douglas Kirkland: Marilyn Monroe, 1961
Carl Fischer: Muhammad Ali, New York, 1967
Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A képen látható jelenetet valójában négy fotós (köztük a fent látható Jeff Widener) is megörökítette, amint egy magányos diák percekig feltartóztatott egy sor tankot, amelyek a pekingi Tienanmen térre tartottak 1989 nyarán. Az elöl álló harckocsi sofőrje többször is megpróbálta kikerülni a magányos hőst, aki állandóan a tank elé lépett, s egyszer fel is mászott a járműre, hogy mondjon valamit a bent ülőknek, mire a közelben álló tüntetők odébb vonszolták a konok diákot. A világ sohasem tudta meg, ki volt az a szatyros fiatalember, aki az előző napok véres leszámolásai ellenére is képes volt saját életét kockáztatva kiállni a demokráciáért.Steve McCurry ikonikus képe egy 17 esztendős afgán lányról (1984), akinek portréja 1985 júniusában a National Geographic címlapjára kerültHarry Benson képe akkor készült, amikor Brian Epstein, a Beatles menedzsere elmondta a négy gombafejűnek, hogy Amerikában a lemezlisták élére kerültek (1964 eleje)1972 júniusában egy napalmtámadás során súlyosan megégett kilencéves kislány ruháit letépve szalad a vietnami országúton. Kim Phuc rémületét Nick Ut, az AP fotósa örökítette meg. A Maine állambeli Lewistonban 1965. május 25-én rendezett összecsapás Muhammad Ali és Sonny Liston második meccse volt, s alig néhány másodpercig tartott, mert a 23 éves Ali már az első menetben kiütötte 33 éves riválisát. (Neil Leifer fotója) A mérkőzés egyik érdekessége az volt, hogy ekkor bokszolt először Muhammad Ali néven a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, aki egy évvel korábban még Cassius Clayként hódította el Listontól a nehézsúly koronáját. Ekkor ellenfele a hetedik menetig jutott.Thomas Mangelsen fotós dokumentumfilmesekkel érkezett 1988 júliusában egy, az alaszkai Anchorage közeli nemzeti parkba, ahol már minden kemping tele volt, kivéve egyet, amelynek közelében egy barnamedve ólálkodott, így értelemszerűen üres volt. A fényképész egy hetet töltött a közeli vízesés mellett, amikor végre sikerült lefotóznia a medvét egy lazac elkapása közben. Eleinte azt hitte, hogy ez a felvétel tönkrement, hat hét elteltével érte a kellemes meglepetés.Douglas Kirkland: Marilyn Monroe, 1961Carl Fischer: Muhammad Ali, New York, 1967Bob Gruen és John LennonLori Grinker fiatal bokszolókat fényképezett 1980-ban, így került kamerája elé a 14 éves Mike Tyson is, akiről már gyermekkorában azt rebesgették, hogy a következő generáció nehézsúlyú bajnoka lesz Herman Leonard 1948 elején egy New York-i dzsezzenész kapott le a cigarettaszünetbenDavid Doubilet: Barracuda raj, Pápua Új Guinea, 1987 Lyle Owerko fényképe a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!