2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1000 év után templomot kapnak a viking istenek

2015. február 5. 18:09

Az izlandiak hamarosan nyilvánosan is fohászkodhatnak Thorhoz, Odinhoz, Frigghez és a többi viking istenséghez, ugyanis templomot építhet az egyre erősödő neopogány izlandi mozgalom - több mint ezer év óta az elsőt.

A kereszténység felvétele nem volt akadálymentes Izlandon, ahol az első misszionáriusokat még kíméletlenül megölték, de I. Olaf norvég király nyomására 1000 körül egy országgyűlésen megegyezésre jutottak az alig 200 éve benépesült szigetország lakosai: hogy elkerüljék a megosztottságot, mindannyian áttértek a keresztény hitre. Ez a döntés - amelyben egy nép közös elhatározás alapján cserélte fel vallását - egyedülálló volt a történelemben.

A kereszténység felvételével (Izland a 16. században, a dán korona alá kerülve lett lutheránus, ma a hívők 75 százaléka az Izlandi Nemzeti Egyház tanításait követi) ugyan visszaszorult pogányság, de nem tűnt el teljesen. Az 1972-ben alapított, az egykori germán pogányság hitvilágát a kereszténység előtti hiedelmekkel ötvöző neopogány Ásatrú mozgalom ráadásul egyre népszerűbb Izlandon. "Nem gondolom, hogy van olyan, aki hisz az egyszemű, két és fél méter magas, lovakon közlekedő istenségekben. Mi ezeket a történeteket költői metaforáknak, illetve a természet és az emberi pszichológia manifesztációjának tartjuk" - mondta Hilmar Örn Hilmarsson, Ásatrú főpapja a mozgalom krédójáról.

Az Ásatrú híveinek száma megtriplázódott az utóbbi évtizedben, így ma 2400 tagja van a mozgalomnak, ami Izland népességét tekintve (330 ezer) figyelemre méltó szám. A hírek szerint az Ásatrú templomépítésbe kezd idén februárban a főváros, Reykjavík Oskjuhlid nevű kerületében: a telket a reykjavíki önkormányzat bocsátotta a hívők rendelkezésére, de az építkezést a mozgalomnak kell finanszíroznia, ami 800 ezer euróból valósulhat meg. 

A 250 fő befogadására alkalmas, kör alakú, 350 négyzetméteres kupolás épületet Magnus Jensson tervezi. Az aranymetszés szabályát követő templomot hegyoldalba, négy méter mélyre vájják, úgy, hogy a kupola áteressze a napfényt. A tervek szerint a templomban esküvők és temetési szertartások is lesznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár