2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a Vöröskeresztről

2022. december 26. 15:50 Múlt-kor

Solferino után Dunant egy olyan nemzeti önkéntes segélyszervezet felállítását tűzte ki célul, amely képes ellátni a harci cselekményekben megsebesült katonákat. 1863-ban Genfben létrejött a Sebesülteket Segélyező Nemzetközi Bizottság.

Vöröskereszt
Vöröskeresztes nővérek, 1914

1. A Vöröskereszt születését egy svájci üzletember, bizonyos Jean-Henri Dunant háborús sokkélménye indukálta. Dunant ugyanis elborzadt az észak-itáliai Solferino mellett 1859-ben vívott csata utáni horrorisztikus látványtól: a csatatéren sorsára hagyott ezernyi szenvedő vagy éppen haldokló sebesülttől.

2. Dunant eredetileg üzleti útra indult, hogy III. Napóleon francia császárral tárgyaljon, de végül igencsak átírta programját. Napokat töltött Solferino városában, ahol a helyi asszonyokból önkénteseket szervezett, hogy ellássák a sebesülteket.

Misszió

3. Solferino után Dunant egy olyan nemzeti önkéntes segélyszervezet felállítását tűzte ki célul, amely képes ellátni a harci cselekményekben megsebesült katonákat. 1863-ban Genfben létrejött a Sebesülteket Segélyező Nemzetközi Bizottság.

4. A bizottság egyik alapító tagja Louis Appia svájci sebész azt javasolta, hogy az önkénteseknek fehér szalagot kellene hordaniuk a csatamezőkön, hogy könnyen elkülöníthetőek legyenek a harcoló felektől. A karszalagra végül egy vörös egyenlő szárú (görög) keresztet varrtak, amely már 1863-ban a Vöröskereszt egyik hivatalos jelképévé vált.

5. A Vöröskereszt első bevetésére 1864-ben került sor a porosz-osztrák-dán háborúban a Düppeler sáncoknál vívott csatában. A segélyszervezet ekkor még csak két személyt tudott küldeni a bajba jutottak megsegítésére.

6. Az első Nobel-békedíjat a Vöröskereszt egyik alapító tagja, Jean-Henri Dunant vehette át 1901-ben.

7. A később világhírnévre szert tevő író, Ernest Hemingway vöröskeresztesként kezdte pályafutását. Hemingway az olasz hadszíntéren az Amerikai Vöröskereszt önkéntes sofőrjeként tevékenykedett. 1918 júliusában éppen csokit osztott szét a fronton harcoló olasz katonák között, amikor egy becsapódó tüzérségi löveg következtében súlyosan megsebesült.

8. Az első világháború rámutatott arra, hogy nemzeti vöröskeresztes társaságoknak szükségük van egy szorosabb együttműködésre a nagyobb vagy világméretű fegyveres konfliktusok esetében. A Vöröskereszt 1919-ben vált nemzetközi szervezetté, amikor Párizsban megalakult a Vöröskereszt – Vörösfélhold Társaságok Ligája.

9. A vörös félholdat először az 1877–78-ban zajló orosz-török háborúban használták a Vöröskereszt önkéntesei. A logót az Ottomán Birodalom zászlaján lévő fehér félholdról mintázták.

10. A második világháború folyamán a Vöröskereszt egyik fő feladata a hadifogolytáborok ellenőrzése volt. Az SS a csehországi Theresienstadtban (ma Terezín) felépített egy minta gettót, így próbálván félrevezetni a segélyszervezetet a holokauszt valódi lényegével kapcsolatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár