2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a kannibalizmusról

2015. május 20. 12:51

1. A kutatók állítása szerint a neandervölgyi ember és a Homo sapiens nemcsak együtt élt és szaporodott egymás között, hanem olykor meg is ették a másikat. A régészeti leletek tanúsága szerint a modern ember 32 ezer évvel ezelőtt nem táplálkozási okból, hanem egy temetési rítus céljából gyakorolta a kannibalizmust.

2. Galénosz görög orvos az emberi vért már az i. sz. 2. században gyógyszerek alkotóelemeiként ajánlotta. A gyakorlat egészen a 18. századig jelent volt Európában.

3. Az ostrom ókori megjelenése óta a kiéheztetett lakosság olykor kannibalizmusra adta a fejét. 1098-ban a szíriai Ma'arra bevételénél ez megfordult: a győztes, de éhező keresztesek falatoztak a halott muszlimokból.

4. A kannibalizmus a középkori Európában is jelen volt. Angliában a 11. században a gyakori éhínségek idején nem egyszer jelentek meg főtt emberi húst áruló kofák a vásárokon.

5. Johann Schröder 17. századi német gyógyszerész az emberhúst is tartalmazó orvosságához a legideálisabbnak az erőszakos halált halt fiatalemberek kiszárított húsát tartotta.

6. Európában a 16-17. században a porrá tört egyiptomi múmiáknak is gyógyító hatást tulajdonítottak. Ha hiány volt a készletből, bűnözők holttestével pótolták.

7. Bár a múmiamaradványok fogyasztása idővel visszaszorult, 1910-ben egy német gyógyszeripari katalógusból még mindig lehetett múmiaport rendelni.

8. Az első - európaiak által alapított - újvilági település, Jamestown lakói az 1609-10-es éhínségek során megettek egy 14 éves lányt, és a kutatók feltételezése szerint nem ő volt az egyetlen elfogyasztott telepes.

9.Az amerikai sorozatgyilkos Albert Fish az 1920-as évek végén megsütötte és megette kiskorú áldozatainak testrészeit. Egyikük édesanyjának levélben számolt be lánya elfogyasztásáról.

10. Leningrád 2. világháború alatti, közel 900 napos ostromakor a feketepiacon is megjelent az emberhús. Az NKVD több mint 2000 személyt csukott le kannibalizmus miatt. Egy nő például haldokló férje lábából vágott le darabokat, hogy családjának legyen mit ennie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár