2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a hálóruhákról

2015. május 15. 11:26

1. Az ókori rómaiak éjszaka is tunikát viseltek, de a mediterrán éghajlaton élő népek körében a meztelenül alvás sem volt ritka.

2. A középkorban a női és férfi alvóviselet is az ókori Egyiptomban és Rómában hordott tunikák mintájára készült. A szegényebb rétegek főként nappali ruhájukban aludtak.

3. A hálósapka használatáról első forrás a 15. századból származik. A tehetősebbek díszített, csipkézett hálósapkákat hordtak, és általában több tucattal rendelkeztek. A 16-19. században nagy népszerűségnek örvendett. Különösen az 17-18. században volt divatban, mivel segítségével a parókás férfiak póthajukat levéve is megőrizhették méltóságukat.

4. Angliában a 17-18. században bevett szokás volt, hogy a fiatal házasok egymásnak ajándékozták azt az alvóöltözéket, amelyet a nászéjszakán viseltek.

5. A kora újkorban a tehetősebb urak a csuklónál fodros, a nyaknál és az ingujjnál csipkével díszített, galléros hálóingeket viseltek.

6. Az Európában a 17. században felbukkanó pizsamák az Indiában elterjedt bő nadrágok mintájára készültek. A lezser ruhadarab nem aratott sikert, és hamar eltűnt az öreg kontinensről.

7. Indiában a pizsamát elsősorban muszlim férfiak és nők viselték. A gyarmati tisztviselők szinte azonnal beleszerettek az alvás kényelmessé tételére tökéletesen alkalmas öltözékbe.

8. A Nagy-Britanniában az 1870-es években a visszatérő gyarmati tiszteknek köszönhetően újból megjelenő pizsama az 1890-es évektől kezdte felváltani a férfi alvóingeket. Az 1930-as években a férfiak többsége már pizsamában aludt. A pizsama a 19. század végén még kizárólag férfiak viselték, mivel a díszesebb hálóöltözéket kedvelő nők nem akarták, hogy szüfrazsettnek nézzék őket.

9. Az 1920-as évektől a nők körében is egyre népszerűbbé vált a pizsama, köszönhetően főként Coco Chanelnek, aki a ruhadarab divatos otthoni és tengerparti változatát is megalkotta.

10. Az 1930-as években az egyre inkább aktuális divatot tükröző női hálóingek legdíszítettebb darabjait egyes divatdiktátorok olykor még estélyi ruhaként is hordták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár