2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

15 ezer prekolumbiánus leletet gyűjtött össze a nicaraguai csatorna építője

2015. február 9. 17:17 MTI

Több mint 15 ezer prekolumbiánus műtárgyat gyűjtött össze a Panama-csatorna riválisának szánt nicaraguai csatorna hongkongi kivitelezője, amely a helyi kormánynak adta át a leleteket - közölte egy illetékes.

A tárgyakat 29 régész és egyéb szakértő gyűjtötte össze hat hét leforgása alatt a 278 kilométeresre tervezett csatorna vonalán - közölte Manuel Roman Lacayo az Environmental Resources Management tanácsadó cégtől, amelyet a beruházást megvalósító hongkongi HKND csoport fogadott fel a projekthez. A leletek többségét egyebek közt kerámia- és obszidiántöredékek alkotják, amelyek nagyjából az i. e. 500 és az i. sz. 1500-as évek közötti időszakból származnak. Az ilyen leletek viszonylag gyakorinak számítanak a régió egyes részeiben.

Roman szerint a tárgyakat a csatornához kapcsolódó régészeti munkálatok első fázisában tárták fel. A leleteket a felszíni munkálatok során találták. Magának a csatornának a kiásása még nem kezdődött meg, habár két hónappal ezelőtt már hozzáláttak a projektben érintett néhány út felbontásához.

A Csendes-óceánt a Karib-tengerrel összekötő csatorna építése december végén kezdődött meg. A tervek szerint az előreláthatólag 50 milliárd dollárból 2019-re elkészülő csatorna 278 kilométer lesz, több mint háromszor olyan hosszú, mint a panamai. A helyi kormány ígérete szerint az építkezés 50 ezer embernek fog munkát adni a következő öt évben, és fellendíti Nicaragua - a nyugati félteke második legszegényebb országának - gazdaságát.

Az építkezés ellen több ezer, a csatorna végleges nyomvonalán élő farmer és őslakos tüntetett már az utóbbi hónapokban, amiatt aggódva, hogy kitelepítik, vagy nem megfelelően kárpótolják őket. A szakemberek a munkálatok okozta esetleges környezeti károk miatt aggódnak, míg Daniel Ortega nicaraguai elnök politikai ellenfelei árulásnak és haszontalannak nevezték a csatornamegállapodást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár