2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Prekolumbiánus remekműveket kapott vissza Kolumbia 

2014. szeptember 2. 13:35 MTI

Bemutatták Bogotában annak a 691 darab lopott régészeti leletnek egy részét, amelyeket Spanyolország adott vissza Kolumbiának: a tárgyakat egy tizenegy évvel ezelőtti kábítószer-kereskedelmi és pénzmosási ügyben foglalták le a spanyol hatóságok. 

A leletek azelőttről származnak, hogy a spanyol hódítók a 16. században megérkeztek Dél-Amerikába, de szép számmal akad köztük olyan is, amely egészen az időszámításunk előtti 1400-ig nyúlik vissza. A komoly kulturális és régészeti jelentőséggel bíró gyűjtemény az Andok északi részén élő ősi civilizációk emlékeit őrzi.

A több millió dollárt érő tárgyakat egy férfi csempészte ki a dél-amerikai országból, aki drogkartellek számára végzett pénzmosást. Kolumbia annak idején hivatalos kérelmet nyújtott be a tárgyak visszaszolgáltatása ügyében és a spanyol legfelsőbb bíróság idén júniusban hozta meg a dél-amerikai ország számára kedvező döntést.

A leletek - többek között mellszobrok, kőékszerek, temetési urnák és hangszerek - az elmúlt tizenegy évben a madridi Museo de América vendégszeretetét élvezték, mialatt az illetékes bíróságok eldöntötték, hogy ki volt a tárgyak jogos tulajdonosa azután, hogy Kolumbiából kikerültek. A leletek egy részét idén júniusban ki is állították a múzeumban.

A kitűnő állapotban lévő tárgyak most hazakerültek Bogotába, ahol közülük ötven darabot be is mutattak hétfőn. A múzeumnyi műtárgyat a tervek szerint jövőre láthatja egészében a kolumbiai közönség - adta hírül a BBC News. A spanyol hatóságok összesen 885 régészeti leletet foglaltak le a 2003-as razzia során: a maradék mintegy 200 tárgynak különböző latin-amerikai országok a jogos tulajdonosai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár