2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Születésnapját ünnepli Anne Frank naplójának megtalálója

2009. február 13. 11:28 MTI

Február 15-én ünnepli századik születésnapját Miep Gies, a bujkáló Frank család egyik segítője, Anne Frank naplójának megtalálója.

Az utolsó, még élő "segítő" - ahogy Anne hívta őket - saját véleménye szerint nagyobb elismerésben részesült a család megsegítéséért, mint amennyit érdemelt. Ahogy mondja: olyan, mintha ő akarta volna megmenteni az összes zsidót a megszállt Hollandiában. "Ez rendkívül igazságtalan, sokan mások ugyanezt, vagy még sokkal veszélyesebb dolgokat tettek" - írta az idős nő az AP hírügynökséghez eljuttatott emailjében.

Miep Gies volt az, aki a család rejtekhelyének felfedezése után összegyűjtötte Anne Frank szétszórt papírjait és feljegyzéseit, majd olvasatlanul elzárta őket egy fiókba a kislány visszatérésére várva. Anne azonban hét hónappal az elfogását követően tífuszban meghalt a bergen-belseni koncentrációs táborban, mindössze két héttel azelőtt, hogy brit és kanadai katonák felszabadították volna a tábort.

Gies a kislány apjának, Otto Franknak adta a papírokat, aki a padlásszobában bujkáló nyolc ember közül egyedüliként élte túl a megpróbáltatásokat. A feljegyzések 1947-ben jelentek meg könyv formájában, az Egy fiatal lány naplója címet később Anne Frank naplójára változtatták. Ez volt az első holokauszttal foglalkozó mű, amely széles érdeklődést keltett, a több tucatnyi nyelven megjelenő könyv tízmilliós példányszámbanban kelt el.

A fiával és három unokájával csendes születésnapra készülő Miep Gies a névtelen hősökre emlékezett, akik az ötéves német megszállás alatt segítettek a holland zsidóknak átjutni a nácik hálóján. Ezek az emberek magányos harcot folytattak: a történészek szerint Hollandiában igen sokan kollaboráltak a nácikkal, az ellenállás nem volt erős. A háború előtt 140 ezer zsidó élt az országban, közülük 107 ezret letartóztattak és deportáltak. A Vöröskereszt szerint az elhurcoltak közül mindössze 5200-an élték túl a táborokat. A Frank családhoz hasonlóan 24 ezer holland zsidó bujkált, közülük 8 ezret elfogtak vagy elárultak valamilyen jutalom ellenében.

A háború után Miep Gies a könyvet összeállító Otto Franknak dolgozott, népszerűsítette a naplót és megválaszolta a világ minden tájáról érkező leveleket. Frank 1980-ban bekövetkezett halála után tovább kampányolt a holokauszttagadók ellen, és cáfolta az állításokat, melyek szerint a napló hamisítvány lenne. Noha az asszony már évekkel ezelőtt felhagyott az utazásokkal és interjúkat sem ad, fia szerint még mindig rengeteg levél érkezik hozzá, amelyeket egy régi családi barát segítségével tart rendben.

Miep Gies 1997-ben agyvérzést kapott, ami alig érezhetően nyomot hagyott beszédén, de általában véve jó egészségnek örvend. Két újságot olvas, figyelemmel kíséri a híradókat és a talk-show-kat - számolt be fia. 1987-ben kiadott könyvének új kiadása ebben az évben várható. Az Ausztriában született Gies 13 évesen az éhezés elöl menekülve került Hollandiába, ahol nevelőszülőknél élt. 1933-ban irodai segítőként vette fel fűszerüzletébe Otto Frank, aki 1942-ben arra kérte: segítsen neki és családjának elbújni a vállalkozás raktára feletti padlásszobában, és vigyen nekik ételt és más szükséges dolgokat.

A Frank család és négy másik zsidó 25 hónapon át bujkált, mielőtt elárulták őket. Ismétlődő rendőrségi és történészi vizsgálódások ellenére máig nem sikerült cáfolhatatlanul bizonyítani, hogy ki adta fel őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár