2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították Gioconda ikertestvérét

2006. június 21. 16:28

A misztikus mosolyt nélkülöző változat nagyjából egyidős Leonardo világhírű festményével, ám a két kép szülőatyjának azonossága egyelőre nem bizonyított.

Mona Lisa nem mosolyog

A portlandi Szépművészeti Múzeum profiljába nem illeszkedő reneszánsz festmény több mint húsz évig porosodott az intézmény raktárában, mígnem mára eljött a pillanat, amikor tulajdonosai a legtöbbet profitálhatnak belőle. Mona Lisa `ikertestvére` ezért májustól szeptemberig néz sejtelmesen a múzeum látogatóira.

A Harvardi Egyetem szakértői által elvégzett pigment-analízis, mikroszkópikus-, röntgen- és UV-vizsgálat alapján csupán egy dolog biztos a most felbukkant Giocondával kapcsolatban: 1510 előtt készült. Ez az adat, valamint az, hogy a kép hátteréül szolgáló tó, vagy folyó vizének ecsetvonásai balkezű festőre utalnak, azt igazolja, hogy a mű Leonardo da Vinci alkotása lehet. Mivel az `eredeti` Mona Lisa 1503 és 1507 között készült, így a portlandi vászon akár előtanulmányként készülhetett.

Néhány, a remekműtől nagyban eltérő részlet azonban némileg megkérdőjelezi ezt az elméletet. A nő méregzöld ruhája helyett ezen a képen barna köpeny látható, az itáliai táj helyett víz és rajta átívelő híd a háttérkép, és a tudományos fejtörésekre máig okot adó mosolynak nyoma sincs: összességében egy jóval sötétebb tónusú képről van szó. Mindezek önmagukban még nem mondanak biztosan ellent annak, hogy a képet akár da Vinci is festhette, ám a szakértők mégis felvetik azt a lehetőséget, hogy a képek két különböző művésztől származnak. A múzeum főigazgatója szerint nem reprodukcióval állunk szemben, hanem a világhírű változat egyik vázlatával. Daniel O'Leary a New York Times-nak elmondta, a képet 1983-ban egy helyi lakos halálakor örökölték meg, azóta egyszer állították ki 2004-ben, kihasználva Dan Brown könyvének sikerét.

A látogatókat a fenti találgatások azonban kevéssé foglalkoztatják, ők inkább a Louvre-ban kiállított képhez hasonlóan középkori, rejtett üzeneteket keresnek rajta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár