2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vízvezeték része volt a rég elveszettnek hitt római diadalív

2015. május 29. 15:55 MTI

Titus császárnak szentelt diadalív darabjait ásták ki Rómában a Circus Maximus egykori lóversenypálya területén. A néhány darabban megmaradt építmény - amely szerves részét alkotta az aréna nézőterének - korabeli források szerint a 8. században még állt. 

Az oszloptalapzatok és más töredékek alapján végzett rekonstrukciók szerint Róma egyik legnagyobb és legdíszesebb diadalívének darabjai kerültek elő. A háromárkádos diadalív középső íve tizenhét méter széles volt. Tetején bronzszobor állt négylovas kocsival. Az ásatásokat végző olasz régészek megtalálták a diadalív alatti ókori padlózatot is. 

Az i. sz. 39-81 között élt Titus Flavius Vespasianusnak emelt diadalívet a császár halálának évében avatták fel a zsidók felett aratott katonai győzelem és Jeruzsálem elpusztításának emlékére. A diadalív a Circus Maximus arénájának félkör alakú végén állt és szerves részét alkotta a nézőtérnek. A Via Appia útján Rómába érkező utasok ezt a diadalívet látták meg először Róma városában. A Circus Maximusban rendezett diadalmeneteken a győztes hadvezérek Titus diadalívén haladtak keresztül.

A néhány darabban megmaradt diadalív korabeli források szerint a 8. században még állt. A 12. században egy középkori római vízvezeték részévé vált. A diadalív maradványait jelenleg talajvíz fedi. Ennek szivattyúzására a római régészeti felügyelőségnek nincsen elegendő forrása, ezért a diadalív darabjait egyelőre ismét lefedték földdel. A Palatinus-domb túlsó oldalán levő Forum Romanumon még ma is áll az a szintén Titusról elnevezett, de a Circus Maximusban lévőnél kisebb diadalív, amelyet 82-ben avattak fel. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár