2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka érmét találtak a négy császár évéből

2015. március 13. 13:05

Felbecsülhetetlen értékű római és görög érmegyűjteményt fedeztek fel a buffalói New York Állami Egyetem (UB) könyvtárában, ahol a kollekció 80 éven át észrevétlen maradt.

Az érméket egy buffalói ügyvéd, könyvritkasággyűjtő, bizonyos Thomas B. Lockwood adományozta 1935-ben a New York-i könyvtárnak, amely ma már az ő nevét viseli (Lockwood Memorial Library). Lockwood maga egy dán gyűjtőtől vásárolta az ókori kincseket még 1925-ben, hagyatékában pedig több mint 3000 könyvritkaság, emlékérmék és amerikai, illetve angol érmék voltak.

Az elmúlt 80 évben teljesen elkerülte az érmegyűjtemény a kurátorok, illetve a kutatók figyelmét. 2010-ben aztán egy egyetemista hívta fel Philip Kiernan, az UB segédprofesszora figyelmét, hogy a könyvtárban valahol egy ritka, dokumentálatlan ókori érmekollekció lappang. Az ókori numizmatikával foglalkozó Kiernan azonnal bevetette magát a könyvtárba, hogy felkutassa az antik kincseket.

A szakember három fakeretes üvegdobozt talált, ezek egyikében 12 római érme volt, rajta a következő felirat: "12 császár aureusa", ami utalás Suetonius ókori történetíró 12 életrajz című művére. A másik kettő 40 görög érmét rejtett, a legkorábbi az i.e. 5. századból való. Az ókori kincsek eredetiségét numizmatikusok igazolták.

Az aureus volt az első olyan érme, amelyet a Római Birodalom területén mindenhol hivatalos fizetőeszközzé tettek, 25 denariusnak (100 sestertius) felelt meg, Augustus idején az előírt súlya 8.18 g (1/40 római font) volt. A gyűjteményben Caesar-, Augustus-, Tiberius-, Caligula-, Claudius-, Nero-, Galba-, Otho-, Vitellius-, Vespasianus, Titus- és Domitianus-kori érmék voltak.

Otho római császár idején vert érme

Ezek közül a legritkábbnak az Otho idején vert érme számít, ő ugyanis mindössze három hónapig, a négy császár évében, i.sz. 69. január-április között volt hatalmon. Az Otho-érmén amúgy súlyos hibát ejtettek: a pénz hátoldalán látható római istennő, Securitas koszorút és bőségszarut tart, holott hagyományosan koszorúval és jogarral volt szokás őt ábrázolni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár