2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

VIII. Henrik kedvenc hajójának baktériumproblémája van, de most azonosították a forrását

2021. november 3. 09:12 Múlt-kor

Hogy mentsünk meg egy hajót?

1971-ben búvárok találták meg a Mary Rose-t a Solent, a Nagy-Britannia és a Wight-sziget közti szoros mélyén, és a következő évtizedekben több mint 500 búvár és kutató dolgozott a hajó feltárásán, egyesével emelve ki a leleteket.

Végül 1982-ben egy szakértői csapat emelte a felszínre a hajótestet, amelynek mintegy a fele még ép volt. Polietilén-glikolos (PEG) kezelésnek vetették alá, ami stabilizálta a vízzel átitatott faanyagot és megelőzte a kiszáradáskor fellépő zsugorodást.

A vízzel átitatott fa állapota azonban a kezelés után is romolhat. Az új kutatás felfedte, hogy a kéntermelő baktériumok továbbra is jelen vannak a faanyagban, és ahogy a PEG idővel lebomlik, maga is káros savakat hagyhat hátra.

„Akár több tonnányi baktérium és PEG-bomlástermék lehet a Mary Rose fájában, ami nyilvánvalóvá teszi a probléma léptékét” – írják a szerzők.

A kutatáshoz egy öt centiméteres mintát vettek a hajótestből, amelyet aztán kisebb darabokra vágtak röntgensugaras és pásztázó elektronmikroszkópos (Scanning Electron Microscope, SEM) vizsgálatokhoz.

A fában található vegyületek atomi struktúráiból származó szóródási mintázatok elemzésével baktériumok által termelt, vas-szulfid alapú nanoszerkezeteket fedeztek fel, melyek az oxigénnel reakcióba lépve savakat képesek formálni.

„Az eredményeink felhívják a restaurátorok figyelmét ezekre az eddig ismeretlen lerakódásokra, és kiterjesztik az állapotromlást előidéző anyagok kutatását” – mondta Cussen. „A potenciálisan káros fajok szerkezeteinek ismerete lehetőséget teremt a jövőbeni eltávolításukra szolgáló célzott kezelések kialakítására.”

A kutatási eredmények október 27-én, a Matter folyóiratban jelentek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
2019-es fotó a Mary Rose hajótestéről (kép forrása: Wikimedia Commons / Geni / CC-BY-SA-4.0)A Mary Rose egy korabeli ábrázoláson, a Tudor-kori flottát számba vevő Anthony-tekercsbőlA Mary Rose roncsának kiemelése, 1982. október 11.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár