2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

VIII. Henrik kedvenc hajójának baktériumproblémája van, de most azonosították a forrását

2021. november 3. 09:12 Múlt-kor

Röntgensugaras technológia segítségével fény derült arra, mi emészti VIII. Henrik kedvenc hadihajóját, a Mary Rose-t. Miután a hajó elsüllyedt a franciák ellen 1545-ben vívott solenti csatában, a következő évszázadokban kéntermelő baktériumok szaporodtak el a roncsban. Ezek olyan bomlástermékeket hagytak hátra, melyek levegővel érintkezve savat alkotnak, így károsítva a történelmi hajóroncsot.

Rejtőzködő veszély

A Mary Rose – illetve ami maradt belőle – a La Manche csatorna fenekén hevert egészen 1982-es kiemeléséig, és bár a restaurátorok mindent megtettek, hogy kezeljék és megóvják a vízzel telített szerkezetet, nem volt ismeretük a fában tenyésző baktériumfajokról és ezek melléktermékeiről, melyek veszélybe sodorhatják a megőrizni próbált hajót.

Röntgensugarakat kombinálva a molekulákat alkotó atomokat azonosítani képes technológiával, a tudósok savképző nanorészecskéket fedeztek fel a hajó fájában, melyeket ártalmas baktériumok hagytak hátra. A savképző vegyületek azonosítása és helyük meghatározása a faszerkezetben segít a restaurátoroknak megmenteni ezt az egyedülálló leletet.

Az új módszerrel „nem csak megtalálni és ábrázolni vagyunk képesek a nanorészecskéket, de a szerkezetüket is elemezni tudjuk” – mondta Serena Cussen, a kutatás első szerzője és a Sheffieldi Egyetem Anyagtudományi és Mérnöki Tanszékének vezetője.

„Ez az első alkalom, hogy cink-szulfid nanoszerkezeteket – bakteriális melléktermékeket – figyeltünk meg a Mary Rose fájában” – jelentette ki Cussen. „Korábban a tudósok nem voltak képesek ilyen részletes képet alkotni a potenciálisan káros baktériumfajokról” – tette hozzá.

Amikor VIII. Henrik 1510-ben parancsot adott a Mary Rose megépítésére, mindössze 19 éves volt, és alig egy éve lépett trónra. A Mary Rose a maga korában csúcstechnológiás hadihajónak számított: 544 tonnát nyomott, és képes volt akár nyolc nagy ágyút is hordozni.

Két háborúban is hajózott a franciák ellen, mielőtt ismeretlen okokból felborult a francia flotta elleni csatában, és ötszáz főnyi legénységével együtt elsüllyedt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
2019-es fotó a Mary Rose hajótestéről (kép forrása: Wikimedia Commons / Geni / CC-BY-SA-4.0)A Mary Rose egy korabeli ábrázoláson, a Tudor-kori flottát számba vevő Anthony-tekercsbőlA Mary Rose roncsának kiemelése, 1982. október 11.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár