2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Valós személyek inspirálták a Trónok harca női szereplőit

2015. április 13. 19:01

Az HBO egyik legsikeresebb sorozata, a Trónok harca ötödik évadának nyitórészét ma hajnalban mutatták be világszerte. A filmsorozat George R.R. Martin könyvének fantáziavilágán alapszik, amely azonban valós, történelmi alakokból is merített ihletet a karaktereit illetően.

Cersei Lannister - Anjou Mária

A Trónok harca alaptörténete leginkább a középkori rózsák háborúját idézi fel, amely során Anglia két családja, a York- és a Lancaster-ház harcolt egymással a trónért IV. Edvárd király halálát követően több mint három évtizeden keresztül (1455-1487).

Cersei karaktere VI. Henrik angol király feleségére, Anjou Margit személyére hasonlít, akiről a krónikák feljegyezték, hogy szép, szenvedélyes, büszke és erős akaratú, olykor azonban könyörtelen asszony volt. Mindketten fiatalon, egy politikai szövetség megpecsételése érdekében mentek férjhez: Cersei Robert Baratheonhoz, hogy a Lannister- és a Baratheon-ház egyesüljön, míg a francia Valois-házból származó Anjou Margitnak azért kellett életét összekötnie az angol királlyal, hogy a százéves háború véget érhessen.

Anjou Mária: Cersei Lannister

Cersei azért lehetett Királyvár első embere, mert Robert inkább a vadászatokban és más nők ágyában élte ki igazán magát, míg Margit azért vehette kézbe a gyeplőt, mert férje mentális problémái miatt gyengének bizonyult az uralkodásban. Mindkettejükről pletykálkodtak a közvetlen környezetükben, és főként a gyermekeik legitimitását kérdőjelezték meg: Cerseit a bátyjával keverték hírbe, s az angol királynéról is elterjedt, hogy fia, Edvárd nem az őrület egyre magasabb fokát mutató férje ágyékából származik.

Fiaik erőszakosságukról voltak híresek - Joffrey szadista volt, Edvárd pedig mások lefejezésében lelte örömét -, s mindketten gyötrelmes halállal távoztak e világból: az előbbit megmérgezték, Margit fia pedig a tewkesbury-i csatában halt meg, őt valószínűleg lefejezték. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár