2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadnyugati boltosok háborújának indult Billy, a Kölyök végzetes bosszúhadjárata

2021. november 10. 17:50 Múlt-kor

A harcok elfajulnak

John Tunstall életében jó összeköttetésekkel bírt. A lincolni háború kitörése után egy angol miniszter kapcsolatba lépett az USA külügyminiszterével, hogy igazságtételt követeljen.

A külügyminiszter be kellett, hogy ismerje, hogy a megye egy seriffjének is áttételesen köze volt a gyilkossághoz. Sem a békebíró, sem az új-mexikói kormányzó nem volt képes megfékezni a háborút.

Végül az igazságügyminisztérium egy különleges megbízottat küldött ki e célból, de a Rendcsinálók nem voltak hajlandóak várni. Április 1-jén, amikor a gyilkosság kivizsgálására vádesküdtszék ült össze a Lincoln Megyei Törvényszéken, megragadták az alkalmat: a lépcsőn felfelé sétáló Brady seriffet Billy, a Kölyök és társai lelőtték.

Ezután már letartóztatási parancs szólt a seriff emberei és a Rendcsinálók ellen is, az indulatok tüze pedig egyre magasabbra csapott.

Júliusban a kormányzó által kinevezett új seriff körbevette a Rendcsinálókat Lincoln városában, és rájuk gyújtotta az épületet.

Többeket lelőttek, ahogy a tűzből menekültek, de Billy, bár egy tanú beszámolója szerint „röpködtek körülötte a golyók”, ahogy kitört az égő épületből, sikeresen megszökött.

Néhány hónap alatt az önbíráskodás tizenkilenc ember életét követelte. A kormányzat mosta kezeit, és októberben amnesztiát hirdetett, de ez sem volt elég ahhoz, hogy békét hozzon Lincoln megyébe.

Az amnesztia kihirdetése után a New York Times jelentette, hogy az erőszak „egy maréknyi nyughatatlan, kódorgó törvénytelen miatt” folytatódik Lincolnban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dick Brewer: Billy, a Kölyök és a Rendcsinálók (2010.)„Amerika legveszélyesebb utcája”, az új-mexikói Lincoln térképe az 1872 és 1881 közötti korszakbólBilly, a Kölyök egy 1879-ben vagy 1880-ban készült dagerrotípiánWilliam Brady seriff 1872-benPat Garrett, Lincoln megye új seriffjeJohn TunstallJohn Tunstall boltjaAz Új-Mexikói Territórium kormányzója, Lew Wallace tábornok (a Ben-Hur szerzője) a polgárháború idején

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár