2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Üzbég milliárdos menti meg a római műemlékeket

2014. november 28. 13:06 MTI

Aliser Uszmanov üzbég üzletember csaknem fél millió eurót (147 millió forintot) ajánlott fel Rómának a Capitoliumi Múzeum egy termének és egy 16. századi szökőkútnak a helyreállítására. 

Az orosz állampolgárságú üzbég vállalkozó 300 ezer eurót (92 millió forintot) adományoz a Capitoliumi Múzeumok egyik szárnyát alkotó Palazzo dei Conservatori egyik legszebb termének restaurálására. A terem freskóit a 17. században a Cavalier d'Arpino (1560-1640) olasz festő festette, a képek a Horatiusok és Curiatiusok harcának római legendáját ábrázolják.

A pénzből a terem famennyezetének helyreállítására is futja. További 180 ezer eurót (55 millió forintot) ajánlott fel Aliser Uszmanov a római Quirinale-dombon, az olasz elnöki palota előtti téren álló 16. századi szökőkút helyreállítására. A hatvanegy éves, Londonban élő Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség elnöke, tavaly a világ harmincnegyedik leggazdagabb embereként tartották számon több mint 18 milliárd dolláros vagyonával.

Ignazio Marino római főpolgármester tavalyi megválasztása óta olasz és külföldi üzletembereket kér fel, hogy mecénásként finanszírozzák az olasz főváros történelmi emlékműveinek restaurálását. Diego Della Valle olasz cipőgyáros 24 millió euróval támogatja a Colosseum most zajló restaurálását, Jagi Juzo japán üzletember 2 millió euróval segített az 1. századi római Cestius-piramis helyreállításában.

Róma a nyáron egymillió eurós finanszírozásról írt alá megállapodást Üzbegisztánnal a római köztársasági és császárkori fórumok egybekötésével tervezett régészeti park megvalósítására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár