2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Újra nyitva áll a látogatók előtt az egri vár

2021. május 3. 11:45 MTI

Szombattól újra látogatható az egri vár – jelentette be a város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

A Gergely-bástya és a Hyppolit-kapu, Eger
A Gergely-bástya és a Hyppolit-kapu, Eger

Mirkóczki Ádám elmondta: Eger turizmusa elképzelhetetlen a vár és az épületegyüttesben megtekinthető kiállítások nélkül, ezért az összes helyi kulturális intézmény közül az egri vár nyitja meg először kapuit a látogatók előtt. A többi intézmény hétfőtől, illetve május közepétől várja újra az érdeklődőket.

Mirkóczki Ádám arra is felhívta a figyelmet, hogy a vár területére a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően 18 év feletti látogatók kizárólag védettségi igazolvány birtokában, míg a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében léphetnek be.

A távolságtartás szabályainak betartása szabad téren is kötelező lesz, zárt terekben pedig a vármúzeum munkatársai fokozottan figyelni fognak a biztonságos védőtávolság betartására.

Ringert Csaba, a vármúzeum igazgatója az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztésekről elmondta: megújult a vár hivatalos weboldala és új, online jegyvásárlási rendszert alakítottak ki, mely a jelenlegi tesztüzemet követően hamarosan használható lesz.

Mindezek mellett tematikus online túraútvonalakat fejlesztettek, melyek telefonos applikáció segítségével kalauzolják végig a váron a látogatókat. A virtuális lehetőségek bővítése mellett a korábban megszokott tárlatvezetéseket is igénybe vehetik a látogatók – jegyezte meg.

Tájékoztatása szerint a várban párhuzamosan több beruházás is zajlik. A Varkoch-kapu kialakítása látványos szakaszánál tart és elkezdődött a Cipóosztóház építése. A Zárkándy-bástya elkészült, ez a Gárdonyi kerthez hasonlóan új látványossága lesz a történelmi épületegyüttesnek - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy várhatóan a nyáron adják át a Ziffer Sándor Galériát, mely egy új képzőművészeti tárlattal mutatkozik be. Az eseményen elhangzott: amennyiben a vírushelyzet lehetővé teszi, a hagyományoknak megfelelően nyári táborokat is szervez az intézmény. A június 21. és augusztus 6. közötti időszakra tervezett tematikus foglalkozásokra a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 200 gyermeket várnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár