2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb 10 bizarr haláleset a középkorból

2017. április 20. 08:25

Aki kettévágott fejjel még két hétig élt

A magyar történelem legrövidebb ideig regnáló uralkodója volt a „nápolyi” vagy „kis” melléknéven is ismert II. Károly király. A magyar udvarban nevelkedő Anjou herceg Nagy Lajos támogatásával szerezte meg  a nápolyi trónt a korabeli Magyarországon rendkívül gyűlölt Johanna királynőtől 1381-ben. A Lajos halálát követő zavaros időszakot kihasználva 1385-ben a magyar trónra is bejelentette igényét és az év végén meg is koronázták őt. Lajos király lánya és özvegye, Mária királynő és Erzsébet anyakirályné azonban nem törődtek bele hatalmuk elvesztésébe és összeesküvést szőttek Károly ellen. 1386. február 7-én a király szokásához híven meglátogatta a királynőket, amikor Forgách Balázs pohárnokmester a köpenye alá rejtett tőrrel Károly mögé lopakodott és váratlanul, nagy erővel a fejére sújtott. Az elbeszélések szerint a vágás teljesen kettévágta a király koponyáját a tetejétől egészen a bal szeméig. A merénylő még kétszer lesújtott, majd elmenekült a teremből. A merénylet azonban kudarcot vallott, Thuróczi János krónikája így emlékezett meg az eseményekről:

„Károly király pedig, bár ilyen iszonyatos sebet kapott, nem esett el, hanem fölkelvén arról a szerencsétlen helyről, ahol ült, lassú és ingadozó léptekkel elindult, a padlón hosszú vérnyomokat hagyva...”

A király ezután még több mint két héten keresztül szenvedett. Orvosai végül valamilyen szert adtak be neki, amitől nagy fájdalmai lettek és rövidesen február 24-én vagy 27-én végül meghalt. Végrendeletében fiát, Lászlót nevezte meg örökösének, aki később az Anjou-ház utolsó férfi tagjaként sikertelenül igyekezett megszerezni magának a magyar trónt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hülegü foglyul ejti Al-Musztaszim kalifát
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár