2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Tutanhamon szakálla újra a régi

2015. december 17. 09:37 MTI

Befejezték Tutanhamon halotti maszkjának restaurálását; a világhírű aranymaszk letört szakállának helyreállítását röviddel azelőtt fejezték be, hogy a műkincset szerdán délután visszahelyezték eredeti helyére, a kairói Tahrír téren álló Egyiptomi Múzeum vitrinébe.

Tutanhamon

Több mint kilenc héten át folytak a munkálatok, amelyekről a restaurációval megbízott egyiptomi-német szakértői csoport vezetője, Christian Eckmann beszélt az ünnepélyes alkalmat kísérő sajtótájékoztatón. "Mindenki emlékszik arra, ami 2014. augusztus 14-én történt, amikor is a vitrin karbantartási munkálatai alatt a maszk baleset áldozatává vált" - kezdte Eckman. Felidézte, hogy egy elhamarkodott akció során "helytelenül alkalmazott" anyaggal rögzítették a szakállt, amely "tele volt a (szóban forgó epoxi) gyanta maradványaival".

A nemzetközileg elismert fémspecialista arra emlékeztetett, hogy az aranymaszkot 1922-ben eleve meglazult szakállal fedezte fel Howard Carter brit régész, majd ő volt az, aki először levette az instabil darabot a fejrészről. Eckman szerint a szakállt több mint húsz évvel később, 1946-ban rögzítették, és most az akkor használt anyag engedett a maszkot ért behatásnak.

A mostani munkálatok előkészületeként lézeres szkennelés segítségével létrehozták a maszk negatív mását, amely lehetővé tette a 3300 éves sérülékeny lelet tárolását és szállítását. "A legnagyobb kihívás először is a szakáll eltávolítása volt. Ezt kizárólag mechanikus úton, fából készült eszközökkel (...) hajtottuk végre, hiszen a fémszerszámok megkarcolták volna az aranymaszkot" - mondta Eckmann.

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter is felszólalt, aki az incidens pozitív oldalát emelte ki, mondván, hogy most először adódott alkalom a maszk átfogó megvizsgálására. Ennek során kiderült például, hogy eredetileg természetes viaszt használtak a szakáll rögzítéséhez, ezért a szakértői csoport most is ezt a ragasztószert használta. Németország szeptemberben 50 ezer eurót ajánlott fel az egyiptomi hatóságoknak a restaurálás elvégzésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár