2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Tudta-e, hogy...? Nem mindennapi történetek a Vöröskereszt múltjából 

2021. július 19. 11:55 Múlt-kor

Formaruhában tilos mulatóba menni

A Vöröskereszt Mentésügyi Osztálya 1934 júliusában indította el „balatoni vízbőlmentő és viharjelző szolgálatát”. Egy korábbi orkán pusztítását követően szerelték fel a viharjelző állomások árbócait, amelyekre veszély esetén fehér-vörös színű kosarakat húztak fel.

„Formaruhában tilos mulatókba menni, nyilvános helyeken szeszesitalt inni, cigarettázni. (…) Úgyszintén tilos, mert visszatetsző és ízléstelen, a formaruhához arc-, ajak- és körömfesték használata” – adta utasításba az ápolónők számára báró Apor Gizella, aki 1934-től volt az Önkéntes Vöröskeresztes Szolgálat országos szervezője.

Az 1944. októberi nyilas-hatalomátvétel után a Magyar Vöröskereszt felszereléseit nyugatra hurcolták, így működése ellehetetlenült. A néhány hónappal későbbi fegyverletételi szerződés értelmében azonban a hadsereg minden egészségügyi intézményét a Vöröskereszt vette át.

A Nemzetközi Vöröskereszt központi keresőszolgálatát több évtizeden át egy magyar, Vecsey Miklós vezette. Menekültek, hadifoglyok, eltűntek, szétszakadt családok, kallódó gyermekek felkutatása volt a feladata. Még a kilencvenes években is kerestek második világháborús eltűnteket.

A Nemzetközi Vöröskereszt első ízben 1945 januárjában küldött segélyszállítmányokat a háború sújtotta Magyarországra. Az Egyesült Államokból többek között gyermektápszerek, Svédországból 20 vagon ruha és cipő, Törökországból pedig 5 tonna mazsola érkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár