2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Trója felfedezése indította dicstelen jelenkori útjára az addig szerencsét jelentő horogkeresztet

2020. június 12. 18:02 Múlt-kor

Hitler és a horogkereszt

Miután Adolf Hitler 1919-ben – eredetileg a hatóságok ügynökeként – belépett a Német Munkáspárt nevű müncheni szervezetbe, új irányba kezdte terelni, és a párt rövidesen átnevezte magát Nemzetiszocialista Német Munkáspárttá. Ekkoriban tervezte – a legtöbb forrás szerint ő maga – az új jelképet, illetve zászlót is: a vörös alapon fehér körben fekete horogkeresztet.

Hitler számára nehéz volt a náci ideológiát összhangba hozni a német birodalmiság keresztény történelmével, és a kereszténység zsidó gyökereivel. A kereszténységnél ősibb, azonban németnek tartott jelkép így kapóra jött, és azt a hajdani német birodalom zászlajára utaló színekben kezdték használni.

Hitler eltérő magyarázatot is adott a színekre: „A vörösben látjuk a mozgalom szociális eszméjét, a fehérben nemzeti eszméjét, a horogkeresztben az árja ember győzelemért folytatott harcának küldetését” – írta a Mein Kampfban.

A párt jelképe aztán szélesebb értelmet is nyert 1935. szeptember 15-én, amikor az éves nürnbergi pártgyűlésen megtették Németország új zászlajává.

Ugyanezen a napon kerültek elfogadásra a hírhedt nürnbergi törvények – ezek tiltották az „árja” németek és a zsidók közötti házasságot, és kijelentették, hogy csak a „tisztavérűek” jogosultak a teljes értékű állampolgárságra.

Ezzel beteljesedett a horogkereszt jelentésének kulturális, vallási, és társadalmi értelemben történt elferdítése, mi több, önmagával szembefordítása. 1939-től a Hitler által indított háborúban e zászló alatt gyilkoltak le tízmilliókat a harctéren és a koncentrációs, illetve haláltáborokan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Neonáci felvonulás az amerikai fővárosban 2002-ben (kép forrása: Flickr)Horogkereszt egy korinthoszi ezüstpénzen, Kr. e. 550-500 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Ceremónia a finn légierőnél (kép forrása: Reddit)A The Fernie Swastikas csapata 1922 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Szövőszékhez használt súlyok a törökországi ásatásról – Heinrich Schliemann rajzai (kép forrása: Flickr)Az arizonai 2-es főutat jelző egykori tábla (a horogkereszttel ellátott táblákat az 1940-es évek folyamán lecserélték) (kép forrása: Wikimedia Commons)Tartálykocsi napjainkban, az indiai Kalkuttában (kép forrása: Wikimedia Commons)A dániai Nydamnál talált, Kr. u. 3-4. századi fésű (kép forrása: Wikimedia Commons)Hitler a párt és az SA tagjainak körében, 1930. december (kép forrása: Wikimedia Commons)„Bébitaxi” az indiai Haidarábádban (kép forrása: Flickr)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár