2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint 100 évig élt a megalázott kommunista özvegy

2015. május 12. 18:26 MTI

Pekingben 101 éves korában kedden elhunyt az orosz születésű Lisa Kiskin, a kínai kommunisták egyik korai vezérének, Li Li-szannak a felesége, akit férjével együtt többször is meghurcoltak a történelem során. Az özvegyet csak 13 évvel férje halála után, 1980-ban rehabilitálták.
 

Lisa Kiskin, eredeti nevén Elizabeta Pavlovna Kiskina orosz arisztokrata családban született. Az 1930-as években betűszedőként dolgozott és francia nyelven tolmácsolt. Akkor találkozott jövendőbelijével. Későbbi férje, Li Li-szan fiatal korában ismerkedett meg Hunanban Mao Ce-tunggal, majd 1920-ban Franciaországba ment továbbtanulni, és a műhelyben, ahol a tanulásra kereste pénzét, főnöke "fertőzte meg" a kommunista eszmékkel. Merész aktivitása miatt azután bajkeverőnek minősítették és 1921-ben több mint 100 kínai társával távoznia kellett az országból.

Hazájában Li testhezálló szervezési feladatokat kapott, 1928-ban pedig a kínai kommunisták Moszkvában tartott vezetői ülése után megkapta a propagandaosztály vezetését. 1929-1930-ban a párt tényleges irányítója lett, de nem volt sikeres. Öntörvényűként jellemezték, ellentétbe került a Kominternnel és Moszkva támogatását élvező párttársaival is. Ezért Moszkvába rendelték önkritikát gyakorolni és "fejmosásra". 1938-ban az NKVD letartóztatta, és csak 1940-ben engedték el Csou En-laj, későbbi miniszterelnök közbenjárására. 1946-ban tért vissza Kínába feleségével, Lisával. 1949-ben ott voltak mindketten a Tienanmen tér kapubástyájának mellvédjén, amikor Mao kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot.

Li karrierje azonban továbbra sem volt töretlen, Peking és Moszkva megromlott viszonyának időszakában a Szovjetunióban töltött évei miatt vezekelnie kellett, arcképét utólag még a Tienanmen téri történelmi eseményről készült fényképről is kiretusálták. Az 1966-ban kezdődött és tíz éven át tartott kulturális forradalom idején feleségével együtt meghurcolták, megalázták, nyilvánosan felvonultatták őket, kémeknek titulálva mindkettőjüket. Li Li-szant mentálisan és fizikailag is bántalmazták a vörösgárdisták. Később nyoma veszett. Azt állították, hogy gyógyszert vett be, úgy végzett magával. Felesége mindvégig kételkedett ebben.

Lisa Kiskint 8 évre - 1975-ig - magánzárkába zárták, öt évvel később Teng Hsziao-ping rehabilitálta. A házaspárnak két lánya van, Inna and Ala. Az özvegyet, aki éveken át tolmácsolt Kínába látogató francia vezetőknek, delegációknak 99 éves korában a Francia Köztársaság Becsületrendjével tüntették ki. A legmagasabb francia elismerést Franciaország nagykövete adta át neki egy pekingi kórházban, a gonosz erőkkel szembeni ellenállás "élő jelképének" nevezve őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár