2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Tíz találmány, amely a véletlennek köszönhető, a mikrohullámú sütőtől a Viagráig

2018. március 28. 14:18 Múlt-kor

A történelem feltalálóit általában nagy becsben tartjuk, nagyra értékelve találékonyságukat, kitartásukat, tudásukat, és részletekbe menő kutatásaikat. Sokszor előfordult már azonban, hogy egy nagy hatású találmány merő véletlen folytán jött létre, amikor a feltaláló számított rá a legkevésbé.

Fagylalt

1. Burgonyaszirom (1853)

A történtek egyik leírása szerint George Crum, a New York-i Saratoga Springsben található Moon's Lake House Lodge nevű luxusszálló indián-afroamerikai séfje 1853-ban egy kellemetlen vendéggel találta magát szemben. Állítólag ez a személy a vasúti mágnás Cornelius Vanderbilt volt. De akárki is volt, az illető arra panaszkodott, hogy a ház specialitása, Crum sült burgonyája túl vastag és nedves darabokban volt, továbbá ízetlen volt, és jobbat követelt. Crum megpróbálkozott egy vékonyabbra szeletelt adaggal, de a vendég továbbra sem volt megelégedve. A séf ekkor úgy gondolta, megleckézteti: ostya vékonyságú szeletekre vágott egy krumplit, addig sütötte, míg olyan rideg nem lett, hogy a beleszúrt villától széttörött, és teleszórta sóval. De az ügyfél nemtetszése helyett rajongását fejezte ki, egymás után falta be őket, mondván isteniek, és újabb adaggal rendelt. A hír elterjedt, és Crum végül megalapította saját éttermét, ahol saját „Saratoga chipsét” reklámozta specialitásként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Konsztantyin FahlbergIan FlemingWilhelm Conrad Röntgen, mellette felesége kezének röntgenképeGeorge Crum és találmányaJohn Pemberton szobra Atlantában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár