2020. tavasz: Halálos tudomány

Tíz nagy győzelem a halál fölött

2020. március 21. 08:27 Magyar László András

Torokgyík

A torokgyíkot, vagyis a diftériát egy baktérium okozza; a kórokozó belélegzés útján és leginkább gyerekek között terjed. Láz, ugatásszerű köhögés, torokfájás követi egymást, majd a torok úgy bedagad, hogy fulladást okoz – a görögök nem véletlenül nevezték a kórt künankhénak, kutyafulladásnak.

A diftéria a nagy népsűrűségű területeken válik járványossá, ezért hát a torokgyíkjárványok inkább csak a XIX. században ütötték fel a fejüket. 1870-től 1890-ig súlyos diftériajárvány pusztította végig a világot. A diftériabacilust Edwin Klebs 1883-ban izolálta, majd 1888 és 1890 közt Emile Roux, Alexandre Yersin, Karl Fraenkel, Sibasaburo Kitasato és Emil Behring kutatásai nyomán sikerült az immunizációt is megoldani.

Az újonnan feltalált szérumot éppen Budapesten, az 1894-es Higiénés és Demográfiai Kongresszuson jelentették be. A ma használt szérumváltozat Gaston Ramon nevéhez fűződik. Az oltások eredményeképpen 1940-től már szinte senki nem halt meg diftériában. Kérdés azonban, nem jelenik-e meg egyszer új, mutáns kórokozó.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Edward Jenner egy gyermeket olt beAlbert Calmette és Camille GuérinA franciák magadaszkári inváziója során csupán 20 katonájuk esett el harcban, több mint hatezret a malária vitt a sírba

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!