2020. tavasz: Halálos tudomány

Tíz híres macska a történelemből

2019. augusztus 5. 17:26 Múlt-kor

A macskák napjainkban is a legkedveltebb házikedvencek sorát gyarapítják, ám manapság a kedvtelésből tartott cicák inkább csak az úri lét kényelmét élvezik, míg a történelem folyamán némelyik egészen különleges feladatokat hajtott végre. Wilberforce-tól, a királyi főegerésztől kezdve egészen az egyiptomi istenként tisztelt Básztetig számos macska kiemelten fontos szerepkört töltött be, mondhatni emberi életeket mentettek. Túlnyomórészt egérvadász tevékenységük által segítették az emberek számára a túlélést az élelemkészlet megóvásával, ám olyan macska is létezett, amely egy tömlöcben sínylődő rabnak rendszeresen élelmet szállított.

Híres macskák

Simon a kínai polgárháborúban

Simon, a macska a kínai polgárháború alatt teljesített „szolgálatot”, mellyel a HMS Amethyst legénységét megóvta az éhenhalástól. Kínában 1927-1950-ig tartott a háború, mely a Kuomingtang és a szovjetbarát Kínai Kommunista Párt között zajlott. A britek 1949-ben bocsátották vízre, pontosabban a Jang-ce folyóra a HMS Amethyst hadihajót, hogy a Nankingban székelő Brit Nagykövetséget megóvják.

A jármű ellenséges támadás áldozata lett, a legénységből 17-en életüket vesztették, a tűzharc pedig három hónapig folyt. Simon, a macska, aki szintén megsebesült, még sérülten is óvta a hajó élelemkészletét a rágcsálóktól, így a megmaradt legénység túlélte a konfliktust. A harcok lezárását követően a HMS Amethyst visszatért Nagy-Britanniába fedélzetén Simonnal, aki sajnos az érkezés után három héttel elpusztult, ám bátorságáért poszthumusz egy Dickin-medállal tüntették ki, mely a legmagasabb, a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatoknak adható kitüntetés.

Elsüllyeszthetetlen Sam

Sam, vagy másik nevén Oscar a macskák legendás kilenc életéből hármat is elhasznált a második világégés során, ráadásul a legtöbb macska által gyűlölt közegben, a tengeren. 1941 májusában a német Bismarck csatahajón utazott, amikor az egy torpedó becsapódásának következtében elsüllyedt. A 2300 fős legénységből körülbelül csupán 110 tengerész élte túl a csapást, illetve Sam, akit az ellenség, a HMS Cossack, a Brit Királyi Haditengerészet rombolójának legénysége mentett ki a vízből, majd elnevezték Oscarnak.

A Cossack később egy torpedó következtében a Gibraltárhoz közel szintén a tengerbe veszett, ám Oscar ismét szerencsésen megúszta. Új szállása a HMS Ark Royal lett, ám nem sokáig, ugyanis Málta térségében ez a hadihajó is elsüllyedt, Oscar szerencsére ismét megmenekült. A három csapás fél év alatt zajlott le, így a cica valószínűleg nem bánta, hogy az egyik tengerész az otthonába fogadta és a szárazföldön élhette tovább életét.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A süllyedő HMS Ark RoyalA Blitzet túlélő Szent Pál templomSzevasztopol ostroma

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!